Vieze smaak in je mond na het eten? Met deze tip ben je er zo weer van af!

In de keuken gebruiken we vaak veel smaakmakers als knoflook en ui om onze gerechten op smaak te brengen. Erg lekker natuurlijk, maar deze smaakmakers kunnen ook een vieze nasmaak in je mond achterlaten. Sommige etenswaren kunnen zelfs uren nadat je ze hebt gegeten nog een vieze smaak achterlaten. Hoe kan dit en nog belangrijker: hoe kom je er weer van af? Wij geven het antwoord!

De grote boosdoeners voor een vieze smaak in je mond zijn zwavelverbindingen.

Zwavelmoleculen

In zowel rauwe ui als in knoflook zitten zwavelverbindingen. In deze verbindingen zitten zwavelmoleculen die zo sterk zijn dat ze niet alleen in je maag, maar ook in je bloedbaan terechtkomen. De moleculen kunnen zelfs zo microscopisch klein zijn, dat zelfs het vruchtwater van zwangere vrouwen anders kan gaan ruiken na het eten van knoflook, zo blijkt uit onderzoek.

Geur neutraliseren

Goed je tandenpoetsten heeft helaas niet zoveel zin, omdat de moleculen dus niet alleen in je speeksel, maar ook in je bloed zitten. Zitten de moleculen eenmaal in je bloedbaan, dan zal je automatisch enige tijd naar de sterke geur van knoflook of ui ruiken. Er zijn gelukkig wel een aantal middelen om de specifieke geur in je bloed te neutraliseren.

Oplossingen

De Ohio State University deed onderzoek naar de vieze nasmaak in je mond en welke voedingsmiddelen het beste werken om deze nasmaak te verhelpen. Uit het onderzoek blijkt dat appels, munt en sla het beste werken om de geur te neutraliseren. Ook citroensap zou een goed voedingsmiddel kunnen zijn om de vieze nasmaak te neutraliseren. Merk je dat je echt alleen last hebt van een vieze adem? Dan kun je het beste een beetje verse peterselie of spinazie eten. Volgens hoofdonderzoek Sheryl Barringer bevatten de bovengenoemde voedingsmiddelen de voedingsstof polyfenolen. Deze helpen om de scherpe onderdelen in knoflook af te breken. “Om de onaangename knoflooklucht te beperken is het slim om zoveel mogelijk van deze voedingsstoffen te combineren tijdens het eten van knoflook en ui”, zo legt Barringer uit.

Wat ons betreft de beste oplossing is? Zoek een partner in crime die samen met jou ook genoeg knoflook eet. Heb je allebei knoflook of ui gegeten, dan ruik je van elkaar de sterke geur niet meer zo!

Lees ook: Last van winderigheid? Dat betekent dat je heel gezond bent!

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Daily MailGezondheidsnet, Margriet | Beeld: Beautiful woman with grimace beacuse of bad smell. Isolated on white. door Aqua Mechanical onder de licentie CC BY 2.0