23 mei 2019

Deze tips zijn onmisbaar voor een perfecte barbecue

Het seizoen om te barbecueën is nu echt van start gegaan. De warme temperaturen om ‘s avonds weer heerlijk te grillen in de tuin zijn aanwezig. Sta jij regelmatig een hamburgertje om te draaien op de barbecue en wil jij je familie en vrienden imponeren met jouw barbecue skills? Dan komen deze gouden tips voor de eerstvolgende barbecue zeker van pas!

Deze barbecuetips tillen je grill skills naar een hoger niveau!

1. Kolen

Om te kunnen barbecueën hebben we natuurlijk kolen nodig. Ben jij iemand die de kolen over de gehele barbecue verdeelt, dan maak je al je eerste grote fout. Het is handiger om zones te gebruiken. Door met warme en koude zones te werken kun je een stukje vlees dat nog niet gaar is van binnen, maar wel snel verkleurt op een koeler stukje van de grill leggen. Vanaf nu geen verbrande worstjes en hamburgers meer!

2. Ui en kruiden

Meer smaak toevoegen aan je barbecue? Snijd dan een grote ui doormidden en smeer het rooster van de barbecue in met de binnenzijde van een halve ui. Dit geeft meer smaak en de ui helpt het rooster goed schoon te maken. Ook handig om tussen het grillen door af en toe te doen dus! Daarnaast kun je kruiden als rozemarijn op de hete kolen gooien om een gerookte en kruidige smaak aan je gegrilde eten te geven.

3. Hitte

Is het tijd om de hamburgers en steaks te grillen? Dan is hitte je beste vriend. Om te controleren of je barbecue heet genoeg is kun je je hand 10 centimeter boven het rooster houden en tellen: eenentwintig, tweeëntwintig… Trek je je hand nu weg van de pijn? Dan is het tijd om de hamburgers en steaks erop te leggen. Een steak hoeft niet door te garen en zal dus niet verbranden. Ook hamburgers niet, want die bevatten voldoende vet om het uit te kunnen houden.

4. Eetbare stokjes

Voor de bekende spiesjes gebruiken we meestal de houten of stalen prikkers. Maar wist je dat je ook eetbare stokjes kunt gebruiken? Probeer bijvoorbeeld eens een takje rozemarijn. Verwijder de uitstekende blaadjes en prik het stokje door het vlees heen. Je vlees zal op deze manier ook veel meer smaak krijgen! 

5. Citroenen

Wie vaker vis probeert te grillen weet hoe vervelend het kan zijn dat het vast blijft plakken aan het rooster. Een simpele manier om dit op te lossen is door citroenschijven op het rooster te leggen en hier vervolgens je stukje vis op te grillen. Op deze manier stoom je de vis en krijgt het extra smaak door de citroenen.

6. IJsblokje

Het klinkt misschien gek, maar een ijsklontje kan je helpen om de perfecte hamburgers te grillen. Om te voorkomen dat je burger zo droog als een schoenzool wordt hoef je alleen maar een ijsklontje op de bovenzijde te leggen wanneer je de hamburgers gaat grillen. De hamburger laat je op deze manier ‘schrikken’ en daardoor blijft het vlees heerlijk mals.

7. Rooster schoonmaken

Is de barbecue uitgebrand en het rooster afgekoeld, dan is het verstandig om deze direct schoon te maken. Op deze manier voorkom je dat de etensresten zich aan het rooster hechten. Een makkelijke manier om het rooster goed schoon te maken is door middel van een staalborstel of door wat aluminiumfolie als een bal op te proppen en hier het rooster mee te schrobben.

Lees ook: Het beste bijgerecht bij de barbecue: romige aardappelsalade

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Esquire, The Daily Share  | Beeld: Videostill, YouTube The Daily Share