Het zijn allebei gedroogde druiven, maar tóch zijn ze niet hetzelfde

Krenten en rozijnen zijn allebei gedroogde druiven en zijn allebei lekker zoet van smaak. Niet zo gek dus dat ze vaak met elkaar verward worden. Toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Wij leggen uit wat het verschil is tussen krenten en rozijnen. 

Krenten

Een krent is een gedroogde, pitloze druif van een specifiek ras: de Vitis vinifera ‘Korinthiaka’. De naam is afkomstig van het Franse woord raisin de Corinthe, wat weer afkomstig is van de Griekse stad Korinthe. Hier werden de druiven oorspronkelijk verbouwd. Krenten hebben een donkerblauwe tot bruine kleur en smaken een beetje droog en zuur. Bij krenten geldt: hoe donkerder de kleur, hoe zoeter ze smaken.

Rozijnen

Ook de rozijn is een gedroogde druif. Rozijnen worden echter van verschillende, grote druivenrassen gemaakt. Rozijnen kunnen verschillen van kleur. Dit heeft te maken met de lengte van het droogproces. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de smaak. Hoe langer een rozijn gedroogd wordt, hoe zoeter hij smaakt en hoe donkerder hij wordt. Dit komt doordat het vochtgehalte van de druif tijdens het drogen daalt.

Gezond snacken

Krenten en rozijnen zitten beide boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten zelfs vier keer zoveel gezonde voedingsstoffen als verse druiven. Daarmee zijn krenten en rozijnen geschikte gezonde snacks. Natuurlijk bevat het gedroogde fruit wel veel suikers, dus is het goed om er niet te veel van te eten.

Lees ook: Recept: gezonde havermoutcake

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Healthline | Beeld: Unsplash