Yentl Feenstra

En met deze variant moet je oppassen

Wij kunnen een lekker kopje thee niet meer weg denken uit onze dagelijkse routine. Mensen die veel thee, maar ook koffie of rode wijn drinken, hebben een grote kans op verkleuring van de tanden. Wel is de ene soort schadelijker voor je gebit dan de ander. Voor de echte theeleuten onder ons kan de soort die je drinkt veel verschil maken.

Slecht voor je tanden

Kan jij echt niet zonder een lekker kopje thee? Dan ben je niet de enige. Menig Nederlander maakt dankbaar gebruik van de waterkoker of Quooker. Jammer genoeg is de hele dag door thee drinken niet zo goed voor je tanden. Je zou het misschien niet denken, maar thee bevat veel chromogenen, tannines en zuren. Met andere woorden: deze stoffen dragen bij aan het verkleuren van je tanden. En dat willen we natuurlijk niet.

Slechtste thee

Gelukkig hoef je je zakjes thee niet in de wilgen te hangen. Hoewel alle theesoorten schadelijk kunnen zijn voor je tanden, zijn bepaalde smaken wel erger dan anderen. Zo is zwarte thee het allerslechtste voor je gebit, denk bijvoorbeeld aan Earl Grey of English Breakfast. Ben je een grootgebruiker als het aankomt op deze soorten, beperk dit dan tot een aantal kopjes per dag en spoel na het theeleuten je mond met wat water.

Beste thee

Wil jij er alles aan doen om te voorkomen dat je tanden verkleuren, maar wil je wel gewoon thee blijven drinken? Kies dan voor een natuurlijke smaakmaker zoals warm water met takjes munt of gember. Doordat dit geen tannines bevat, is het de allerbeste manier van theedrinken. Beetje saai? Voeg er een schijfje citroen of sinaasappel aan toe. Wil je toch verantwoord ‘echte thee’ drinken? Kies dan voor groente thee. Groene thee geeft al een stuk minder aanslag dan zwarte thee. Enne, goed blijven poetsen natuurlijk!

Lees ook: Is het gevaarlijk om te veel groene thee te drinken?

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tips en weetjes | Beeld: Pixabay