Marlieke

Het is erg belangrijk om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen

Je lichaam heeft omega 3-vetzuren nodig om goed te functioneren en gezond te blijven. Zo beschermen deze vetzuren tegen hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om één keer per week vette vis te eten of omega 3-supplementen te slikken. Doe je dit niet? Zo herken je een eventueel tekort.

Symptomen van omega 3-tekort

Het onderzoek naar de symptomen van een tekort aan omega 3-vetzuren staat nog in de kinderschoenen. Vaker wordt er gekeken naar de precieze gezondheidsvoordelen van omega 3. Toch is er al een en ander bekend over een omega 3-tekort. Eet je zelden of nooit vette vis en slik je ook geen omega 3-supplementen? En herken je deze symptomen? Dan zou dat kunnen wijzen op een tekort.

1. Droge en geïrriteerde huid

Aan de huid kun je waarschijnlijk als eerste merken dat er iets niet klopt. Bij sommige mensen lijdt een omega 3-tekort tot een droge, gevoelige huid of zelfs tot een ongewone toename van acne. Omega 3-vetzuren helpen namelijk om de huid te beschermen en gaan vochtverlies tegen. Ze zijn dus erg belangrijk voor een gezonde huid.

2. Depressie

Van omega 3-vetzuren is ook bekend dat ze de hersencellen tegen schade beschermen en een ontstekingsremmende werking hebben. Deze eigenschap zou kunnen helpen bij de behandeling van hersenaandoeningen als Alzheimer en dementie. Daarnaast zien steeds meer onderzoeken een verband tussen omega 3-gehalte en de kans op depressie. Zo zou het slikken van omega 3-supplementen helpen om symptomen van een depressie te verlichten. Het werkt natuurlijk niet als een antidepressivum, maar het kan je wel op de goede weg helpen. Een tekort aan omega 3-vetzuren zou daarentegen gevoelens van somberheid in de hand kunnen werken.

3. Droge ogen

Ook aan de gezondheid van je ogen dragen omega 3-vetzuren hun steentje bij. Zo zorgt het ervoor dat ogen vochtig blijven. Heb je vaak last van droge ogen? Dan kan het verstandig zijn om eens naar je omega 3-inname te kijken. Let wel, ook veel andere aandoeningen kunnen droge ogen tot gevolg hebben. Zoek dus zeker je (huis)arts op als je hier regelmatig problemen mee ondervindt.

4. Gewrichtspijn en stijve spieren

Volgens meerdere onderzoeken kan het slikken van omega 3-supplementen helpen tegen gewrichtspijn en stijve spieren. Het zou zelfs de klachten van mensen met reuma enigszins kunnen verlichten. Heb je last van gewrichtspijn en stijve spieren, raadpleeg dan je arts. Het kan zeker geen kwaad om eens goed naar je voedingspatroon te kijken en meer omega 3-vetzuren te consumeren, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn.

5. Veranderingen in het haar

Niet alleen de gezondheid van de huid wordt beïnvloed door omega 3-vetzuren: voor je haar geldt hetzelfde. Verandert de textuur en dikte van jouw haar? Of verlies je veel haren? Ook hier zou een omega 3-tekort een rol kunnen spelen. Studies tonen aan dat het slikken van omega 3-supplementen kan helpen om dunner wordend of uitvallend haar tegen te gaan.

Omega 3-vetzuren uit voeding

Vermoed jij dat je niet voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt? Dan is het verstandig om je eetpatroon aan te passen óf een supplement te slikken. De volgende voedingsmiddelen bevatten omega 3-vetzuren:

  • Vette vis zoals zalm, haring, forel, makreel, zeebaars en sardientjes
  • Plantaardige olie (olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie)
  • Lijnzaad, chiazaad, hennep en walnoten
  • Sommige margarines (waaraan visolie is toegevoegd)

Heb je veel last van bovenstaande klachten, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Lees ook: Zo herken je een kaliumtekort en dit doe je eraan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Healthline | Beeld: Pexels, Ready made