Marlieke

Of kunnen we zo een hap uit die appel nemen?

We weten niet beter dan dat we onze groenten en fruit omspoelen voor gebruik. Restjes aarde, sporen van beestjes of residu van pesticiden krijgen we natuurlijk liever niet binnen. Maar is het eigenlijk ook nodig om biologische groenten en fruit te wassen?

Zonder pesticiden

Een groot voordeel van biologische groenten en fruit is dat je geen (chemische) pesticiden in huis haalt. Helaas betekent dit niet dat biogroenten en -fruit honderd procent schoon zijn. Er kunnen altijd nog bacteriën of beestjes (en zelfs parasieten) aanwezig zijn op het voedingswaar. In principe kan een gezond lichaam hier prima tegen, maar toch kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.

Groenten en fruit wassen

Biologische groenten en fruit ook even omspoelen voor consumptie kan zeker geen kwaad. Dit is vooral sterk aanbevolen voor mensen die wel extra gevoelig zijn voor bacteriën, bijvoorbeeld ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een (chronische) ziekte.

Kruisbestuiving

Een andere goede reden om je biologische groenten en fruit een wasbeurt te geven, is eventuele kruisbestuiving. Tijdens het transport of in de winkel ligt je biologische appeltje misschien wel naast een ‘reguliere’ appel. Het is vanwege deze ‘kruisbestuiving’ nooit uitgesloten dat ook je bio-producten nog sporen van pesticiden bevatten. We zeiden het al: spoel maar gewoon lekker om. Dan kun je met een gerust hart van de vitaminebommetjes genieten.

Lees ook: Zijn biologische groenten gezonder dan de gewone groenten? Dit is het antwoord

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle.be | Beeld: Pexels