Het is niet eenvoudig, maar deze bespaartips kunnen je een eindje op weg helpen

Moet jij rondkomen van een beperkt budget? Of wil je eens flink op je boodschappenbon besparen? Toegegeven, het is niet makkelijk om te eten en drinken van slechts 5 euro per dag. Maar met behulp van deze tips wordt het hopelijk toch een minder grote opgave. 

1. Kijk naar de kiloprijs

Als je wilt weten welke voedingsmiddelen écht goedkoop zijn, kijk dan naar de kiloprijs. Deze staat vaak klein aangegeven op het prijskaartje in de supermarkt. Hierdoor kun je in een oogopslag zien welke pasta, thee, melk of koekjes daadwerkelijk het goedkoopste zijn. Een kilopak rijst is uiteindelijk altijd goedkoper dan twee pakjes van een halve kilo, bijvoorbeeld.

2. Kies voedzame producten

Sommige producten zijn erg goedkoop, maar zullen je maag niet lang volhouden. Denk aan witbrood of koekjes. Het liefste doe je voedingsmiddelen in je boodschappenkarretje die voedzaam én betaalbaar zijn. Denk aan rijst, aardappelen, bruinbrood, havermout en pasta. Vul dit aan met grootverpakkingen melk, (diepvries)groenten, kaas en eieren en je bent al aardig op weg met je weekmenu.

3. Kook zoveel mogelijk in een keer

Als je over een vriezer beschikt, is dit een ideale bespaarmethode. Maak bijvoorbeeld in één keer zeven porties pasta. Hierbij kun je grootverpakkingen gebruiken, wat vaak de kosten drukt. Daarnaast bespaar je hiermee ook olie en/of bakboter, gas of elektriciteit én afwas (dat ook weer warm water kost). Andere rekeningen breng je met deze tactiek daarom ook naar beneden. Vries de verschillende porties in en je hebt altijd een goedkope maaltijd op voorraad.

4. Bezoek de markt

Het is en blijft de plek waar je de goedkoopste waren op de kop kunt tikken: de markt. Helemaal vlak voor sluitingstijd liggen de prijzen hier stukken lager dan in de supermarkt. De marktkoopmannen moeten immers van hun verse waren af. Een bezoekje aan de markt is dus zeker de moeite waard als je voor 5 euro per dag wilt eten.

5. Doe 1 keer per week boodschappen

Wil je eten voor 5 euro per dag? Dan heb je 35 euro per week te besteden. Door in één keer je weekboodschappen in te slaan houd je meer overzicht over dit bedrag. Je hoeft niet aan het rekenen te slaan met verschillende bonnetjes. Ook word je minder vaak verleid door ‘koopjes’ in de supermarkt die eigenlijk niet op je lijstje staan. Het is even puzzelen, maar het proberen waard!

6. Meld je aan als producttester

Google maar eens, er zijn genoeg websites waar je je kunt aanmelden als productentester. Je krijgt dan af en toe gratis producten thuisgestuurd in ruil voor een beoordeling. Een leuke manier om af en toe wat extra’s in huis te hebben.

7. Kweek het zelf

Je hebt er een lange adem voor nodig, maar zelf groenten, fruit en kruiden kweken op je balkon of in je tuin kan op den duur echt geld besparen. Vooral courgettes en tomaten doen het bij veel mensen goed, waardoor je in de zomermaanden bijna iedere week ‘gratis’ groenten hebt.

Heb jij nog goede bespaartips op het gebied van eten en drinken? Deel ze met ons in de reacties!

Lees ook: Dít is hoe je het meest bij Albert Heijn kunt besparen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bespaarinfo | Beeld: Unsplash