Alle verschillende gerechten van de Mexicaanse keuken op een rijtje 

Taco’s, enchilada’s, burrito’s, fajita’s en quesadilla’s: de Mexicaanse keuken zit vol met heerlijke gerechten. Maar wat is nou ook alweer wat? Voor iedereen die ook altijd in de war is – of überhaupt geen idee heeft wat het verschil is – zetten we het voor eens en altijd duidelijk op een rijtje.

Tortilla

Een tortilla is de basis van alle Mexicaanse gerechten. Dit is hetgeen waar de vulling op, onder of tussen gaat. Het verschil in alle variaties zit hem in de manier waarop dat gebeurt en de soort tortilla: maïs of tarwe. We zetten alles voor je op een rijtje.

Taco

We spreken van een taco wanneer je een maïstortilla dubbelvouwt en vult. De écht Mexicaanse taco’s worden gemaakt van zachte tortilla’s, niet van de harde schelpen die we hier in Nederland vaak zien. Die zijn ook lekker, maar als je echte Mexicaanse vibes wilt nabootsen, raden wij je de zachte variant aan.

Enchilada

Een enchilada is een gevulde maïstortilla. De vulling bestaat meestal uit kip, maar je kunt ook kalkoen of rundvlees gebruiken. Voor een enchilada rol je de tortilla op. Leg de rolletjes in een ovenschaal, giet er een salsa, wat room en kaas overheen en zet het nog even in de oven. Zo wordt de kaas extra knapperig.

Burrito

Als je een grote tarwetortilla opvouwt, dan spreken we van een burrito. Je kunt de burrito vullen met alles wat je wilt, maar zorg ervoor dat er in elk geval bonen inzitten. Dat maakt een burrito een burrito. Verder kan je je eigen fantasie gebruiken!

Fajita

Een fajita bestaat uit een tarwetortilla met gegrild vlees, paprika en uien. Het is gebruikelijk dat alles los van elkaar wordt geserveerd. Je krijgt dus een gezellige tafel vol kommen met losse ingrediënten. Iedereen mag zijn eigen fajita vullen, die je vervolgens zelf aan tafel oprolt. Doe dat als een soort burrito, maar dan met een andere vulling. 

Quesadilla

Tot slot de quesadilla: hiervoor leg je twee tortilla’s op elkaar. Dit gerecht wordt meestal gemaakt van een maïstortilla, maar tarwe mag ook. Vul de quesadilla’s met vlees en kaas en bak ze vervolgens in de pan, zodat alle kaas smelt en het een smeuïg geheel wordt. Snijd de tortilla’s in punten en je quesadilla’s zijn ready to eat!

Lees ook: Recept: Mexicaanse taco-ovenschotel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Unsplash