3. Tofu

Het zal je vast verbazen om tofu in dit rijtje tegen te komen. Maar de vleesvervanger wordt gemaakt van sojabonen en bevat vaak veel koper. Deze voedingsstof hebben we allemaal nodig, maar als je last hebt van stress kun je maar beter niet te veel koper binnenkrijgen. Koper verhoogt de stress namelijk en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Neem in plaats daarvan bijvoorbeeld liever gerookte zalm (als je geen vegetariër bent). Zalm zit namelijk boordevol omega-3 vetzuren, die stress tegengaan.

4. Gefrituurde producten

Waarschijnlijk doet stress je snakken naar vet eten. Hoe lastig ook te weerstaan, je kunt er beter vanaf blijven. In friet, kroketten of kaassoufflés zitten maar weinig bruikbare voedingsstoffen waar je lichaam nu juist zo’n behoefte aan heeft. Ook bevatten zulke snacks vaak veel vet en zout, wat je juist een energiedip kan geven. Mocht je toch zin hebben in een hartige en warme snack, maak dan zelf frietjes door een zoete aardappel te besprenkelen met wat olie en zout en deze in de oven te bakken. Zoete aardappel zit vol vezels en goede koolhydraten, die je volop energie geven.

5. Energiedrankjes of -repen

Of je nu kiest voor een energiedrankje of een energiereep, voor beide geldt dat je er op de lange termijn juist een dip van krijgt. Door de cafeïne, koolhydraten en suikers is de energiepiek maar van korte duur. Laat deze producten bij stress dus liever staan! Als je wel behoefte hebt aan een beetje extra energie, kun je een groot glas water nemen en een handjevol noten. Noten bevatten eiwitten en vetten, die je genoeg energie geven om de stressvolle dag door te komen.

6. Taart, muffins en koekjes

Muffins, taart en koekjes zijn natuurlijk superlekker, maar niet de beste keuze in een stressvolle situatie. Deze etenswaren zitten vol suikers en snelle koolhydraten en bevatten juist heel weinig eiwitten. Daardoor zal je stressniveau alleen maar stijgen en bovendien heb je binnen een paar uur weer honger. Neem ‘s middags liever een bruine boterham met ei en avocado. Dit maaltje levert je goede vetten, eiwitten en vezels, waardoor je een stuk langer energie hebt en minder snel gaat snaaien om van de stress af te komen.

7. Wijn

Dat ook wijn in dit rijtje staat, doet ons wel een beetje pijn. Maar helaas: een glaasje wijn om de stress weg te nemen werkt niet. Wijn kan er juist voor zorgen dat je lichaam meer van het stresshormoon cortisol aanmaakt, waardoor je je nog gejaagder voelt. Wil je toch gezellig proosten, doe dit dan dus met een alcoholvrij drankje.

Pagina 2/2

Lees ook: Winterdipje? Deze etenswaren geven je meer energie tijdens de donkere dagen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Pexels