Christel

Het zou je cholesterol kunnen verlagen

Als we koffiedrinken, voegen we weleens melk, suiker of cacao toe. Ook zijn er een aantal specerijen die je kunt toevoegen aan je koffie, denk aan kaneel (om je immuunsysteem een boost te geven) of kurkuma (om ontstekingen te verminderen). Maar er is nog een kruid dat je kunt toevoegen aan je bakkie pleur voor een smaakboost: gember! 

Voordelen gember

Gember heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het is een superfood dat je immuunsysteem een handje helpt, spierpijn vermindert, een opgeblazen gevoel tegengaat en het heeft een anti-aging effect. Ook wordt de smaakmaker gebruikt om misselijkheid tegen te gaan en je spijsvertering te stimuleren.

Healthline meldt dat uit sommige studies bovendien zou zijn gebleken dat gember de LDL-cholesterol (de slechte cholesterol) in je lichaam kan verlagen. Volgens de website zou het toevoegen van gember aan je koffie dan ook een goed idee zijn. Ze bevatten allebei namelijk antioxidanten, waardoor het een powerduo voor je lichaam is.

Toevoegen aan je koffie

Bovengenoemde zou dan ook de reden zijn waarom het in diverse landen gebruikelijk is om gember aan de koffie toe te voegen. In de staat Kerela in India wordt het bijvoorbeeld veel gedronken als iemand ziek is. Het drankje heet daar chukku kappi en bestaat uit koffie, zwarte peper en gember. Soms worden er ook nog andere kruiden, zaden of specerijen toegevoegd.

Ook in Yemen zou het gebruikelijk zijn om gember toe te voegen aan je koffie. Deze koffie wordt ook wel Qishr genoemd en is een zoete gemberkoffie. De koffie wordt gebrouwen van koffieschillen, gember en suiker met af en toe een beetje kaneel.

Zelf proberen

Wil je eens profiteren van de gezondheidsvoordelen van een gemberkoffie, maar zie je het niet per se zitten om suiker of zwarte peper aan je koffie toe te voegen? Geen zorgen. SciTechDaily raadt aan om simpelweg wat versgeraspte of gehakte gember door je koffie te roeren. Het toevoegen van gemberpoeder wordt dan weer afgeraden, omdat dit niet goed oplost in de het zwarte goud.

Gember toevoegen aan je koffie zou bovendien ook nog eens erg lekker zijn. Helemaal in de herfst- en winterseizoenen.

Bron: Mashed, Healthline | Beeld: iStock