Fabiën

Eet jij weleens gember?

Gember is een van die smaakmakers die je niet al te vaak eet. Meestal blijft het bij een beetje rasp door de curry en eventueel een beetje door de thee. Hartstikke zonde, want het is heel gezond. Tegenwoordig vind je in de supermarkten dan ook zogeheten ‘gembershotjes’. Niet gek, het eten van één eetlepel verse gember biedt verschillende gezondheidsvoordelen.

Het helpt je immuunsysteem

Gember bevat bestanddelen die verkoudheid voorkomen, maar dat is nog niet het enige. Cardiff University toonde aan dat het drinken van een kopje verse gemberthee afrekent met verstopping en dat het andere symptomen van griep tegengaat.

Het vermindert spierpijn

Als je je wekelijks in het zweet werkt in de sportschool, is het verstandig om elke dag twee gram gember – gelijk aan één eetlepel – te nuttigen. Zo blijkt uit onderzoek dat proefpersonen die elke dag twee gram gember aten, in vergelijking met degene die dat niet aten, maar liefst 25 procent minder last hadden van spierpijn na hun training.

Het helpt tegen een opgeblazen gevoel

Als je weleens last hebt van een opgeblazen gevoel, kun je er wel degelijk baat bij hebben om elke dag iets van gember te eten. Deze specerij gaat gasvorming in je buik tegen, wat soms de boosdoener is van een opgeblazen gevoel.

Het beschermt je hersenpan

Gember biedt mogelijk bescherming tegen de ziekte van Alzheimer. Dit type dementie wordt gelinkt aan amyloïde plaques in je brein. Uit onderzoek bleek dat de specerij je hersencellen kan beschermen tegen deze plaques. De progressie van de ziekte van Alzheimer wordt daardoor vertraagd. Er moet nog meer onderzoek naar worden gedaan, maar: baat het niet, dan schaadt het niet!

Het is goed voor je huid

Gember is ten vijfde ook nog eens heel goed voor je huid. Zo heeft het een anti-aging effect, wat dus betekent dat de specerij het verouderingsproces van je huid tegengaat. Dit komt door de vele antioxidanten waar gember vol mee zit. Deze antioxidanten houden de huid jong. Daarnaast werkt gember ook ontstekingsremmend, waardoor het kan helpen tegen acne en andere puistjes. Ook zou de specerij de celvernieuwing stimuleren. Dit komt omdat gember zorgt voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor krijg je minder snel rimpels en andere lijntjes in je huid. Aha!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Lees ook: Handig: op deze manier houd je gember het langste vers

Bron: NSMBL | Beeld: Pexels