Sanne

Het beste nieuws van de dag

Op brood, een borrelplank of als tussendoortje: we zijn dol op kaas. Helaas is het niet altijd de meeste gezonde optie. Maar er is ook goed nieuws, want er bestaat een kaassoort die juist erg gezond voor je zou zijn. 

Gezonde kaas

Op een goedgevulde borrelplank kunnen stukjes kaas niet ontbreken. Veel liever hebben we nog een heerlijk kaasplankje, met allerlei soorten kaas erop. Nu is kaas echter niet altijd de meest gezonde optie. Althans, de meeste soorten. Want onderzoekers hebben een kaassoort ontdekt die wél heel gezond voor je is. Het gaat om de Jarlsberg kaas.

Jarlsberg

Misschien heb je hier nog nooit van gehoord, en dat kan kloppen. De kaas komt namelijk uit Noorwegen en ligt niet bij elke Nederlandse supermarkt of kaasboer in de schappen. Toch kun je het ook in Nederland (online) krijgen. Maar terug naar de kaas. Jarlsberg werd in het onderzoek vergeleken met Camembert kaas. Beide bevatten dezelfde hoeveelheid vetten en proteïnes. Het enige verschil: Jarlsberg is rijk aan vitamine K2, Camembert niet.

Hoopvolle resultaten

Hoewel het om een kleinschalig onderzoek gaat, zijn de resultaten hoopvol. In dit geval deden er 66 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar mee aan het onderzoek. Zij moesten zes weken lang dagelijks een stukje Jarlsberg of Camembert eten. Wat bleek? Bij de groep dames die dagelijks een stukje Jarlsberg at, lag het glucosegehalte in de rode bloedcellen hierna een stuk lager. Daarnaast helpt de vitamine K bij het activeren van osteocalcine – een stofje dat het proces reguleert waardoor je botten sterk blijven. De resultaten van het onderzoek naar deze Noorse kaas klinken dus goed, al moet je dit natuurlijk ook niet elke dag eten. Te veel is namelijk nooit goed. Maar als je dan toch een kaas moet kiezen, is deze het zeker waard!

Ook lekker: Eenpansgerecht: romige pasta met broccoli en kaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels