08 februari 2019

Een verkeerde ui kan je gerecht flink verpesten

Hoeveel verschillende netjes uien heb jij thuis in de kast? Houd je het bij de klassieke gele ui, of wissel je af met bosui, sjalotjes of rode uien? Misschien is het goed om te weten dat je niet alle soorten uien zomaar voor alles kunt gebruiken. Een verkeerde ui kan je gerecht namelijk behoorlijk verpesten. Maar waarvoor gebruik je dan welke ui? Hieronder lees je hoe de tranentrekkers het beste tot hun recht komen.

Uien kunnen je gerecht maken of breken.

Gele ui

De gele ui is een echte klassieker en is met zijn bruine schil de scherpste van het stel. Het is dan ook niet aan te raden om deze ui rauw te eten. Je kunt hem het beste eerst bakken, hierdoor smaakt de ui minder scherp, zonder dat de smaak verloren gaat. De gele ui is daarom perfect voor gerechten waarin ui een prominente rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan uiensoep, stoofschotels of bouillons. Hij is daarnaast ook gekaramelliseerd erg lekker!

Rode ui

Deze kleurige variant bevat een hoog suikergehalte en is een stuk minder scherp. De rode ui is zoet en knapperig, waardoor je hem prima rauw kunt eten. Hij is heerlijk door een salade, maar je kunt hem ook goed grillen.

Zoete ui

Het zal je niet verbazen, deze uiensoort is zoet. Dankzij het lage suiker- en zwavelgehalte is de zoete ui zacht en licht van smaak. Hierdoor is hij perfect voor gerechten met een subtielere uiensmaak. Eet hem bijvoorbeeld eens rauw op een broodje, of verwerk hem in een ovenschotel.

Sjalotjes

Sjalotjes zijn officieel geen uien, maar ze smaken er wel naar. Deze kleine dubbelgangers zijn, net als de zoete uien, erg subtiel en daarom bij uitstek geschikt voor mildere gerechten. Het grote voordeel van de sjalot is dat hij compact is, waardoor je hem heel fijn kunt versnipperen en hem makkelijk kunt gebruiken in een jus of dressing.

Lente-ui

Deze op prei lijkende ui kun je, op het kontje na, helemaal eten. De lente-ui heeft een lichte uiensmaak en je kunt hem daardoor het beste gebruiken als garnering. Zo maak je die kom soep nog nét een beetje spectaculairder. Wil je weten wat je nog met het kontje kunt doen? Lees dan dit artikel.

Lees ook: De 4 gezondheidsvoordelen van ui

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Elle eten | Beeld: Pexels