08 februari 2019

Het is erg goed voor je lichaam

Er zijn zoveel dingen waar je over na moet denken wanneer het op voeding aankomt. Krijg je genoeg koolhydraten binnen, genoeg goede vetten, genoeg vitamines en mineralen? Maar ook: krijg je genoeg vezels binnen? Dat laatste lijkt nog niet altijd het geval.

Veel mensen krijgen te weinig vezels binnen.

Aanbevolen hoeveelheid

Het advies luidt om per dag 30 tot 40 gram vezels te eten, zo schrijft het Voedingscentrum op zijn website. Helaas bleek enkele jaren geleden uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting dat veel mensen onvoldoende vezels binnenkrijgen. Een groot deel van de mensen is zich daar niet bewust van. Uit het onderzoek bleek dat 68,2 procent denkt voldoende vezels binnen te krijgen, terwijl daadwerkelijk maar 10 procent genoeg vezels eet. Hoogtijd om even je vezelinname in de gaten te houden. Waarom je dat zou moeten doen? Wij geven je vier ijzersterke redenen.

1. Je hebt langer een vol gevoel

Een juiste hoeveelheid vezels uit voeding, dus niet uit supplementen, zorgt ervoor dat je langer het gevoel het dat je vol zit, zo beweert diëtiste Keri Gans. Je lichaam het even de tijd nodig om vezels te verteren en doet hier langer over dan het verteren van simpele koolhydraten.

2. De kans is kleiner dat je gaat snacken

Een snack op zijn tijd is prima, maar het is niet erg verantwoord om de hele dag door te snacken. Nadat je voldoende vezels hebt binnengekregen, en je dus een voller gevoel ervaart, is het makkelijker om dat koekje bij de koffie te weerstaan, zo vertelt Keri aan Women’s Health UK.

3. Het is goed voor je spijsvertering

Een goede stoelgang is iets wat velen die het hebben voor lief nemen, maar zodra je niet meer goed naar de wc kunt voor een nummertje twee weet je hoe fijn het is om een goede stoelgang te hebben. Het is daarom belangrijk om genoeg vezels binnen te krijgen, want dit is essentieel om te voorkomen dat je verstopt raakt.

4. Het bevordert vetverlies

Het is natuurlijk niet voor iedereen nodig om vet te verliezen, maar voor degenen die dit wel willen is het ook goed om te weten dat genoeg vezels eten hiermee kunnen helpen. Keri beweert dat voedsel waar veel vezels in zitten, zoals fruit, groenten en volkoren granen, dingen bevatten die vetverlies stimuleren.

Lees ook: Eet jij wel genoeg eiwitten? Je lichaam vertelt het je!

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash