28 juni 2017

Je hoeft met deze truc nooit meer een nieuw bosje lente-ui te kopen!

Een lente-uitje kun je eigenlijk in bijna elk recept wel verwerken. Het heeft een wat mildere smaak dan ui waardoor het in bijna elk hartige gerecht wel past. Meebakken in een roerbakschotel, door de soep of over je omelet. Je kunt er eindeloos mee variëren. Over eindeloos gesproken… je kunt je lente-ui dus ook ein-de-loos gebruiken!

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een glas water en de “kontjes” met wortel van een paar lente-uien. Let er in de supermarkt wel op dat je lente-ui nog steeds z’n wortels aan de onderkant heeft zitten. Sommige fabrikanten snijden dit direct weg en hierdoor zal je kweekje minder snel groeien. Je hebt je eigen stekje in een paar minuten klaar door de volgende instructies te volgen:

  • Snijd de lente-ui zoals je dat normaal ook zou doen, maar bewaar het onderkantje met de wortels eraan.
  • Zet de wortels in een glas(je) water.
  • Zet het glas op een zonnige plek in de vensterbank.
  • Ververs regelmatig het water.
  • Binnen twee weken zijn er volledig nieuwe stengels uit gegroeid!

Ze groeien supersnel, echt heel cool om ze per dag een stuk groter te zien worden!

Het werkt echt

Op de redactie namen we natuurlijk even de proef op de som. Want is dit niet gewoon een gevalletje: te mooi om waar te zijn? En… dat was het niet! Bekijk hieronder het resultaat van stekjes van slechts een paar dagen oud. Inderdaad, binnen een paar dagen zit er alweer een heuse stengel aan. Na twee weken (misschien in ons geval zelfs nog eerder!) kunnen wij ze weer royaal over ons eten doen. Bijvoorbeeld over deze heerlijke nacho’s of in deze mosterdsoep!

lente-ui

Openingsbeeld: Pexels | Beeld: Kookfans®