Schaaldierallergie: dit zijn de symptomen en wat je er tegen kunt doen

Maayke

De allergie kan vervelende gezondheidsklachten veroorzaken

Krab, kreeft, garnalen, we zijn er dol op! Helaas zijn deze delicatessen uit de zee niet voor iedereen weggelegd. Mensen die last hebben van schaaldierallergie kunnen vervelende klachten overhouden na het eten van schaaldieren. Er zijn meerdere symptomen waaruit deze allergie te constateren is en – gelukkig – zijn er verschillende behandelingen om de klachten te verhelpen. We zetten alles wat je moet weten over schaaldierallergie op een rijtje.

Denk je allergisch te zijn voor schaaldieren? Lees dan eerst of je deze symptomen hebt.

Schaaldierallergie

Mensen met een voedselallergie – dus ook een schaaldierallergie – ontwikkelen een allergische reactie in het lichaam op een bepaalde stof dat zich in het etenswaar bevindt. Het lichaam reageert op deze allergische reactie en dat kan zich uiten in verschillende gezondheidsklachten. Herkenbare klachten kunnen bestaan uit een jeukende huid, roodheid of zwellingen van de huid. Er zijn twee verschillende categorieën schelpdieren: de schaaldieren (krab, kreeft en garnalen) en weekdieren (oesters, mosselen en inktvis). Heb je een schaaldierallergie? Dan hoeft dit dus niet te betekenen dat je ook allergisch bent voor mosselen of oesters.

Schaal- en weekdieren

In veel schaaldieren komt het spiereiwit tropomysine voor. Dit veroorzaakt in de meeste gevallen de allergische reactie bij mensen. Een persoon die na het eten van bijvoorbeeld kreeft of krab zeer gevoelig reageert, doet er goed aan om ook andere schaaldieren, en soms ook weekdieren, te mijden.

Symptomen

Opvallende symptomen die te koppelen zijn aan een schaaldierallergie zijn jeuk en/of zwelling aan de lippen, mond of keel. Het ontstaan van netelroos is ook een veelvoorkomend symptoom van deze vorm van allergie. Een overgroot deel, maar liefst 90 procent van de mensen met een allergie voor schaaldieren, kampen met extreem ernstige allergische reacties. In deze gevallen kunnen mensen ook in een anafylactische shock raken. De bovengenoemde symptomen gaan in dit geval na een uur over in ergere symptomen. Dit zijn dan de meest voorkomende symptomen:

  • Moeite met ademhalen en slikken.
  • Versnelde daling van de bloeddruk.
  • Flauwvallen.
  • Bloedvaten verwijden snel waardoor iemand in een shocktoestand kan raken. In zeer ernstige gevallen kan iemand een hartstilstand krijgen.

Mogelijke oplossingen

Een behandeling om volledig van de allergie af te komen bestaat tot op heden (nog) niet. Kinderen kunnen er in hun jonge jaren nog wel overheen groeien. Iemand die naar aanleiding van de allergie in een shocktoestand terechtkomt, dient direct behandelt te worden. Met adrenaline kan de persoon uit de shocktoestand gehaald worden. Mensen die op de hoogte zijn van hun allergie hebben daarom ook altijd een adrenalinepen (EpiPen, JEXT of Anapen) bij zich.

Niet eetbare producten

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat schaaldieren ook kunnen voorkomen in niet eetbare producten als bijvoorbeeld dagcrèmes. Ben je op de hoogte van je allergie? Check dan ook altijd goed het etiket van bepaalde (verzorgings)producten om geen allergische reacties te krijgen.

Lees ook: Buikgriep? Deze vijf dingen kun je het beste eten en drinken

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op het Pinterest!

Bron: Stichting VoedselallergieNANMens en Gezondheid, Margriet | Beeld: Unsplash