Vergeet niet bij de grote schoonmaakbeurt dit kleine detail mee te nemen

Is je keuken toe aan een grote schoonmaakbeurt? Dan gaan we elk hoekje bij langs. De koelkast wordt van binnen en buiten gereinigd, het gasfornuis zal weer glanzen en natuurlijk maak je de oven brandschoon. Er is echter een klein detail – wat misschien wel het viest is in de hele keuken – dat bijna niemand schoonmaakt…

Maak jij dit kleine detail in de keuken weleens schoon?

Gootsteen

Vaak concentreren we ons tijdens het schoonmaken op de oppervlakken die we kunnen zien. Er gaat natuurlijk ook niets boven een glanzende, schone keuken. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat soms de vieste details te vinden zijn in de delen van de keuken waar we niet eens aan denken. In het geval van je gootsteen is dat de kraan. De kraan maken we natuurlijk schoon, maar heb je de kraanbeluchter weleens onder handen genomen? De kans is groot dat het een goede schoonmaakbeurt nodig heeft.

Kraanbeluchter

Ken je dat kleine deel aan het uiteinde van je kraan met een gaasscherm? Dat is de kraanbeluchter. Het voegt lucht toe aan het water om zowel waterspatten te verminderen als de hoeveelheid water die naar buiten komt te regelen, wat je uiteindelijk geld bespaart.

kraanbeluchter klein detail schoonmaak keuken

Schoonmaken

Ze kunnen behoorlijk vies worden. Het gaasscherm kan vuil vasthouden en als je hard water hebt, kan na verloop van tijd de kalkafzettingen gaan ophopen. Bovendien kan een geblokkeerde beluchter de waterstroom van je keukenkraan vertragen tot een klein waterstraaltje. Gelukkig is de kraanbeluchter een makkie om schoon te maken, en je hebt niets speciaals nodig om het te reinigen.

Zo doe je dat:

  • Sluit de watertoevoer naar de gootsteen af via de leiding in de kast eronder.
  • Verwijder de beluchter uit de kraan door deze los te schroeven. Je kunt het misschien met de hand doen, maar je kunt ook een sleutel of een tang gebruiken. Maak je je zorgen over het bekrassen van de metalen beluchter door een tang te gebruiken? Dek de beluchter dan af met wat tape. 
  • Gebruik een (schone) tandenborstel en water om eventueel vuil uit de beluchter te schrobben, zodat de gaten in het scherm volledig vrij zijn.
  • Als calcium zich heeft opgehoopt op de beluchter, laat de beluchter dan een nacht in witte azijn weken.
  • Spoel goed af en en zet de kraan weer in elkaar.

Let op: Als het lijkt alsof de beluchter niet losgeschroefd kan worden, sla deze stappen dan over en vul gewoon een zakje met azijn en knoop deze met een rubberen elastiek over de punt van de kraan. Laat het een nacht weken en verwijder het.

Lees ook: Is jouw gietijzeren pan helemaal verroest? Zo maak je ‘m weer schoon!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Pexels, Kookfans