Vivian

Experts doen een boekje open over het beste ochtenddrankje

De een begint zijn dag steevast met een grote kop thee, terwijl de ander niet functioneert zonder een kopje sterke koffie in de ochtend. Maar met welk warme drankje kun je je dag eigenlijk het best beginnen? 

Vurig debat

Waar je met een sterke espresso op de vroege ochtend gelijk klaarwakker bent, start je met een kamilletheetje wat langzamer op. De twee warme drankjes lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. De een moet dus wel beter voor je zijn dan de ander, toch? Een arts en een diëtist mengen zich in het vurige debat, maar het resultaat is niet wat je misschien verwacht…

Hoeveelheid cafeïne

In een kop zwarte koffie van 240 milliliter zit zo’n 95 milligram cafeïne. Dezelfde hoeveelheid zwarte thee bevat iets meer dan de helft daarvan: 48 milligram. Met een kop groene thee zit je op bijna 30 milligram cafeïne. Een flink verschil met een kop koffie, dus. Toch betekent een grotere hoeveelheid cafeïne niet gelijk dat de koffie slechter voor je is dan een kop thee. Het heeft er namelijk mee te maken hoe je lichaam hierop reageert.

Reactie op cafeïne

Cafeïne heeft op verschillende manieren effect op het zenuwstelsel, zo vertelt arts Kimberley Langdon aan Huffington Post. Zo verhoogt het de energie in de hersenen en leidt het tot een korte piek in de bloeddruk. Ook activeert het de noradrenaline-neuronen en stimuleert het de afgifte van dopamine, waardoor je alerter bent. Het is maar net hoe je lichaam op zo’n dosis cafeïne reageert, weet diëtist Tamar Samuels te vertellen. “Mensen die vaak gestrest zijn, kunnen beter niet te veel cafeïne drinken”, zegt zij. Dat kan namelijk slapeloosheid, verteringsproblemen, angstaanvallen en een hoge bloedruk tot gevolg hebben, weet zij te vertellen. Gestreste mensen kunnen daarom beter een kopje decafé drinken – of natuurlijk een kop groene thee.

Wat is beter?

Een eenduidig antwoord op de vraag of je beter koffie of thee in de ochtend kunt drinken, is er volgens Langdon en Samuels dan ook niet. “Het verschilt per persoon”, aldus Samuels. Merk je nou dat je snel zenuwachtig of gestrest bent, moeite hebt met slapen of dat je bloeddruk omhoogschiet na het drinken van een kopje koffie? Dan kun je waarschijnlijk de dag het best beginnen met een kopje groene thee.

Lees ook: Boter in je koffie? Volgens dit dieet is het goed voor je

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Huffington Post | Beeld: Unsplash