Net zo lekker, maar een stuk gezonder

Erg gezond is het niet, maar wat ís mayonaise lekker, zeg. Bij de patat, als beleg op een luxe sandwich of zelfs bij de groente. Vrij universeel, dus. Maar wist je dat mayonaise best goed te vervangen is voor andere, net zulke romige alternatieven? Wij sommen ze op.

Griekse yoghurt

Naturel Griekse yoghurt is net als mayonaise lekker dik en je kunt van deze yoghurt ook heerlijke sauzen maken of het als broodbeleg gebruiken. En hoewel de smaak wel iets verschilt met die van mayo, is het wel een gezonder alternatief. Zo bevat het minder vet en het is veel rijker aan proteïne.

Cashewroomkaas

In de grotere supermarkten vind je tegenwoordig ook uitsmeerbare cashewroomkazen. De spread is rijk van smaak en romig, net zoals mayonaise. En net zoals mayonaise kun je het makkelijk smaak geven door citroensap, knoflook of kruiden toe te voegen. Bovendien kun je dit ook nog eens makkelijk zelf maken. Zet cashewnoten een avondje in de week en blend ze de volgende ochtend tot een soepele spread.

Avocado

De avocado is ontzettend veelzijdig en hoort ook in dit rijtje thuis. Je hoeft de vrucht (ja, het is een vrucht) alleen maar te pletten en je kunt het al op een bam smeren. Net als mayonaise heeft het een romige textuur en is het hoog in vetten. Voeg er wat citroensap of olijfolie aan toe of meng het met wat yoghurt om er een romige dressing van te maken.

Hummus

Oké, hummus is niet echt te vergelijken met mayonaise, maar je kunt het wel met ontzettend veel dingen eten, waardoor deze spread de veelzijdigheid wel met mayonaise gemeen heeft. Het is bovendien rijk aan vezels en proteïne en daarmee een stuk gezonder om bij je groente te eten.

Vegan Mayonaise

Kun je je mayonaise echt geen vaarwel kussen, maar mag het best wat minder vet? Ga dan voor een plantaardige mayo. Hoewel deze varianten lang niet altijd minder vet zijn, heb je altijd nog de mayonaise van plantaardige mayonaise van Remia, mayolijn. Deze mayonaise bevat 319 calorieën per 100 gram en 31 gram vet. Dit tegenover 600+ calorieën per 100 gram in reguliere mayonaise en 69 gram vet.

Lees ook: Zo maak je een cake met twee ingrediënten, en een daarvan is mayonaise 

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Greatist | Beeld: Unsplash, K8