Christel

Een goed begin is het halve werk

Dat de Nederlanders de grootste voedselverspillers van Europa zijn, was wel even slikken. Volgens Vlaamse media gooien de Belgen gemiddeld 345 kilo per persoon per jaar aan voedsel weg, maar gooien de Nederlanders nóg meer eten weg. In Slovenië is dat aanzienlijk lager en wordt er per persoon zo’n 72 kilo aan voedsel per jaar weggegooid. Het wordt hoog tijd om minder eten weg te gooien! De onderstaande tips helpen je een handje.

Zo wordt het een fluitje van een cent.

Organiseer
Heb je eten over? Doe je eten niet meteen in het eerste Tupperwarebakje dat je ziet, maar doe het in een doorzichtige bak of pot. Zo vergeet je niet wat er in een bakje zit en gebruik je het sneller.

Restjesdag
Je bent zeker niet de eerste -en ook niet de laatste- persoon die te veel eten maakt. Houd daarom één of zelfs twee keer per week een restjesdag. Zo vergeet je de restjes niet en scheelt het je weer een keer koken.

Kijk goed naar je groentes
Wanneer we broccoli of bloemkool bereiden, eten we vaak alleen de roosjes op. Hartstikke zonde, want de rest van de groente belandt in de prullenbak of groene container. De stronk van de broccoli is bijvoorbeeld prima te eten en zelfs gezonder dan de roosjes van de groene groente! Snijd de stronk in kleine stukjes en pureer ‘m voor bijvoorbeeld een soep! Ook kun je heerlijke chips maken van aardappelschillen of pesto van radijsjesloof.

Overrijpe bananen
Van de geur van overrijpe bananen wordt lang niet iedereen blij, waardoor ze nog weleens in de prullenbak worden gegooid. Niet meer doen! Overrijpe bananen zijn bijvoorbeeld hartstikke lekker in bananenbrood of door een smoothie!

Thuisafgehaald
Heb je een kleine diepvries en heb je daarom niet altijd de mogelijkheid om je restjes in te vriezen? Bied je maaltijd dan aan op Thuisafgehaald.nl! Grote kans dat je iemand blij kunt maken met je eten en jij verdient meteen een beetje geld. Win-win!

Oud brood
Oud brood nooit meteen weggooien! Is je brood droog geworden? Dan zijn er tal van wentelteefopties die je kunt maken. Eventueel kun je de eendjes er ook blij mee maken.

Houd je groentes langer vers
Er zijn verschillende manieren waarop je je groentes en fruit langer vers kunt houden. Zo hebben je tomaten er baat bij als je deze op de kop bewaart en worden je wortels minder snel slap als je het loof er meteen vanaf snijdt. Handig om te onthouden!

Ruiken en proeven
Soms heb je een pak yoghurt in de koelkast staan waarvan de aanbevolen houdbaarheidsdatum al voorbij is. Gooi de yoghurt niet meteen weg maar vertrouw op je instinct. Ruik aan de yoghurt of proef een klein beetje. Beslis dan of de yoghurt nog te eten is of niet.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash