Christel

Havermout is hartstikke goed voor je en nog lekker ook!

Steeds meer mensen beginnen de dag steevast met een bord warme havermout. Niet zo gek aangezien dit lekkere ontbijtje ontzettend gezond is. Ben jij echter nog niet helemaal overtuigd om deze pap vaker te nuttigen? Dan halen deze 5 redenen je vast wel over de streep.

Haal maar vast een pak havermout in huis!

De maaltijd is goed voor je hart
Havermout bevat een vezel dat je cholesterol verlaagt én ervoor zorgt dat het risico op hart-en vaatziekten wordt verkleind. Ook zit er een antioxidant in de pap die helpt om het risico op hartaandoeningen te verminderen. Ook leuk om te weten: één kom havermout per dag kan het cholesterolniveau al met 8 tot 23% verlagen!

Het geeft je een stabiele bloedsuikerspiegel
Begin je de dag met een bord pap? Dan hou je lang een vol gevoel. Je lijf verteert de haver langzaam, waardoor je gelijkmatig wordt voorzien van energie. Hierdoor krijgt je concentratie ook meteen een boost!

Het helpt je om af te vallen
In havermout zitten veel trage koolhydraten, waardoor je lichaam hard moet werken om deze af te breken. Hierdoor heb je lang een vol gevoel, waardoor je veel minder snel door ongezonde snacks wordt verleid. Daarnaast zit er ook vitamine B6 in de pap wat de spijsvertering een handje helpt.

Goed slapen
Vitamine B6 boost niet alleen je spijsvertering, maar het helpt ook om het zogenaamde stofje ‘serotonine’ aan te maken. Dit stofje staat ook wel bekend als het geluksstofje. Uit dit stofje wordt ’s avond melatonine aangemaakt, wat ervoor zorgt dat je wilt slapen. Dankzij havermout word je dus blij wakker en val je goed in slaap.

Het maakt je mooi
Als klapper op de vuurpijl maakt het eten van de pap je ook nog eens mooi. In havermout zit silium en dat zorgt ervoor dat je mooie nagels en haar krijgt. Lust je echter echt geen havermout? Dan kun je ook een masker van havermout maken. Dit doe je door simpelweg wat honing en warm water aan je havermout toe te voegen. Hiermee reinig je de huid en verwijder je dode huidcellen. Daarnaast krijg je door de eiwitten die in havermout zitten een zachte huid.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay