Christel

Sport of beweeg jij altijd voor of na de maaltijd?

Gezien we onze neus niet optrekken voor een lekkere snack, betekent dat wel dat we regelmatig naar de sportschool moeten gaan of moeten bewegen. We moeten ons (vr)eetgedrag immers compenseren. Maar als je efficiënt calorieën wilt verbranden, maakt het dan uit of je voor of na het eten beweegt?

Wij gaan dit goed onthouden.

Energiebalans
Voedingswetenschappper aan de Maastricht University, Jorn Trommelen, vertelt Margiet dat het ‘helemaal niets uitmaakt’ of je voor of na het eten sport. Als je wilt afvallen gaat het er puur om hoeveel calorieën je binnenkrijgt en hoeveel calorieën je verbrandt, máár dit geldt niet voor iedereen.

Hoe zit het precies?
Voor sommige mensen maakt de volgorde waarin ze sporten en eten wel degelijk uit. Want mensen die boven de vijftig jaar zijn, overgewicht hebben een weinig actieve levensstijl hanteren en zich loom voelen na de maaltijd, kunnen beter na de lunch gaan bewegen. De kans is namelijk groot dat hun lichaam na een koolhydraatrijk maaltijd meer insuline aanmaakt. Dat betekent dat je lichaam meer tijd nodig heeft om de bloedsuikerspiegel omlaag te brengen in vergelijking tot dat van een gezonder persoon. “Voor je gezondheid is het dan mogelijk wel iets voordeliger om ná de lunch te wandelen in plaats van andersom”, licht Trommelen toe.

Bewegen voor een gezonde bloedsuikerspiegel
Heb je een hoge bloedsuikerspiegel? Dan is het van groot belang dat je regelmatig beweegt. Een hoge bloedsuikerspiegel is immers slecht voor je bloedvaten en andere weefsels. Beweeg je meteen na de maaltijd? Dan worden de meeste koolhydraten uit je eten onmiddellijk verbrand. Dat betekent dat je bloeduikserspiegel minder stijgt en je minder insuline nodig hebt. Mensen met diabetes die regelmatig bewegen hoeven daardoor minder vaak insuline te spuiten.

Sporten met een volle maag?
Meteen met een volle buik in de fitnessapparaten gaan hangen is geen puik plan, maar niets eten voor het sporten is ook onverstandig. Eet daarom twee uur voor het sporten een volkoren broodje of klein bord volkoren pasta. Na het sporten kun je dan nog iets eten wat veel eiwitten bevat, bijvoorbeeld een groenteomelet of een schaaltje kwark met fruit. Wil je na het avondeten wel meteen gaan bewegen? Kies dan voor een wandeling of ga rustig een stukje fietsen, ook wanneer je rustig beweegt heeft dit een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels