Maayke

Sta jij altijd op met een kop koffie? Dit is de reden waarom je dat niet moet doen

Veel mensen voelen zich in de ochtend pas menselijk als er een stroom van een warme, zwarte, cafeïne houdende drank door ons lichaam vloeit. De argumenten en meningen over de vraag of koffie goed of slecht voor je is, gaan nooit verdwijnen. Toch bestaat er geen twijfel over dat koffie een van de weinige manieren is om je ochtendhumeur ’s ochtends op te krikken. Maar is het wel zo verstandig om de dag te starten met een kop koffie vóór je ontbijt aan?

Volgens deze twee medische experts niet.

Koffie in de ochtend

Sommige experts vragen zich af of we wel koffie op een lege maag moeten drinken. Ondanks dat de meeste mensen steeds meer op hun ochtendbrouwsel vertrouwen om hen uit bed te krijgen, is het beter dat je jezelf dwingt om iets te eten in de ochtend voordat je begint te slurpen. Daar zijn verschillende redenen voor. De grootste zorg is de schade die koffie kan toebrengen aan je spijsverteringskanaal als je hier in de ochtend nog geen voedsel in hebt zitten. In de Daily Express onthulde apotheker Nitin Makadia: “Zoutzuur heeft een zeer belangrijke functie om de spijsvertering van voedsel te ondersteunen en komt daarom vrij wanneer je eet, ruikt of zelfs begint na te denken over voedsel. Bij koffie, zelfs cafeïnevrije koffie, is aangetoond dat het de productie van zuur stimuleert, wat bij afwezigheid van voedsel in de maag, schadelijk kan zijn voor de maagwand bij herhaalde blootstelling.”

Hartslag en bloeddruk

Sterker nog, sommigen geloven dat de effecten op lange termijn potentiële schade kunnen aanrichten. Volgens Dr. Adam Simon van PushDoctor.co.uk, kan de verhoogde zure productie snel leiden tot brandend maagzuur en indigestie. Hoewel je misschien meer wakker bent in de ochtend, kan het zijn dat je je later op de dag veel ongemakkelijker voelt dan voor je kopje koffie. In een ander interview met The Express ging dr. Simon nog verder met zijn bezorgdheid over de effecten van koffie. Naast problemen met brandend maagzuur zegt Dr. Simon dat koffie “de hoeveelheid water die je passeert door het drinken van koffie, mogelijk symptomen van uitdroging kan veroorzaken”. Ook kan het je hartslag beïnvloeden, waardoor je hartslag onregelmatig wordt en je hart onder druk wordt gezet. Daarnaast kan het je bloeddruk nadelig beïnvloeden. Hij voegt er tenslotte aan toe dat te veel cafeïne je kriebels, schokken en andere ontwenningsverschijnselen kan geven, inclusief stemmingswisselingen.

Oplossingen

Ondanks de sombere prognose van deze twee medische experts, zijn er manieren om deze negatieve bijwerkingen te beperken en zelfs tegen te gaan. De meeste professionals zijn het er in het algemeen over eens dat het drinken van koffie naast een maaltijd de ernstigste bijwerkingen zal voorkomen. Als er geen eten beschikbaar is, is het nemen van je koffie met melk een gemakkelijke manier om andere voedingsstoffen toe te voegen die kunnen helpen maagzuur en indigestie te voorkomen.

Lees ook: Dit is waarom je krijt in je keuken zou moeten hebben

Wil je dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Twisted |Beeld: Pexels