09 januari 2019

Welke rijst eet jij meestal?

We proberen ’s avonds altijd weer wat anders op tafel te zetten dan de dag ervoor. Zo eten we de ene keer pasta, de andere keer een klassiek AVG-tje of kiezen we voor een lekker rijstgerecht. Als we brood of pasta eten nemen we meestal de volkoren variant, want dit is toch net wat gezonder. Als we rijst bereiden kiezen we regelmatig voor zilvervliesrijst omdat dit beter voor je is. Maar is zilvervliesrijst ten opzichte van witte rijst echt zoveel beter voor je?

Zilvervliesrijst versus witte rijst.

Verschil

Zilvervliesrijst staat ook wel bekend als volkoren rijst of bruine rijst en is het minst bewerkt en heeft nog een vliesje om de korrel. Deze rijst bevat dankzij het vliesje nog de zemelen en kiemen en zit daardoor tjokvol met vezels, magnesium en voedingsstoffen. Bij de witte rijst is het vliesje eraf gesleten.

Voors en tegens

Zilvervliesrijst bevat dus een aantal voedingsstoffen die niet in witte rijst zit. Witte rijst heeft overigens een hoger glycemische index dan bruine rijst, wat inhoudt dat je bloedsuikerspiegel kan stijgen en dat je zin krijgt om te snacken. Maar zilvervliesrijst heeft niet alleen voordelen. Zo bevat het vliesje dat nog om deze rijst zit het stofje fytinezuur. Dit stofje bemoeilijkt de opname van belangrijke mineralen als calcium, ijzer en zink. Als je bijvoorbeeld wilt letten op je ijzerinname, kun je beter de zilvervliesrijst links laten liggen en voor witte rijst kiezen.

Wat is beter?

Zilvervliesrijst bevat dus fytinezuur, maar deze rijst heeft zoveel gezondheidsvoordelen dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Helemaal als je genoeg van de bovenstaande mineralen binnenkrijgt, is het niet iets om je hoofd over te breken. Eet je liever witte rijst of vind je dit nou eenmaal een stuk lekkerder? Eet dit gerecht dan met voedingsmiddelen die veel eiwitten en gezonde vetten bevatten. Op die manier voorkom je dat je bloedsuikerspiegel erg stijgt.

Lees ook: Met slechts een paar ingrediënten maak je deze overheerlijke curry

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten, Culinea | Beeld: Unsplash