En zo kom je er weer vanaf

Heb jij weleens een zeepachtige smaak geproefd in je thee? Je bent niet de enige. Wat is er precies aan de hand als je die smaak proeft? En misschien nog wel belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? Wij leggen het uit.

Zeep in de thee?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, er zitten echt geen zeepresten in je mok. Althans, die kans is erg klein. Maar waar komt het dan wel door dat je thee een zeepachtige smaak heeft? Dat kan verschillende oorzaken hebben. De smaak en sterkte spelen hierin een rol, net als de temperatuur. Zet je thee met een temperatuur boven de zeventig graden? Dan kan het sterker smaken, net als wanneer je thee lang laat trekken. Hierdoor kan er een intense smaak ontstaan, die bitter en zeepachtig smaakt. Je proeft de tannine dan namelijk heel erg goed. Een andere reden is dat je smaak (tijdelijk) is veranderd. Je smaak veranderd wanneer je ouder wordt, maar ook wanneer je verkouden of ziek bent bijvoorbeeld.

Bepaalde theesoorten

Volgens theekenner Jens Friis komt zo’n zeepachtige smaak vooral voor bij de smaak earl grey. En daar is naast bovenstaande oorzaken nóg een reden voor. “Het ingrediënt in deze thee dat de zeepachtige smaak veroorzaakt, is bergamotolie. Dat maakt earl grey-thee anders dan andere zwarte theesoorten. En hoe hoger de concentratie, hoe zeepachtiger die bergamotolie kan smaken”, legt Friis uit. Komt dit verhaal jou helemaal niet bekend voor? Dan kan kloppen, want niet iedereen ervaart het als een zeepsmaak.

Hoe kom je ervan af?

Allemaal leuk en aardig dat we weten waar die zeepachtige smaak vandaan komt, we willen vooral weten hoe we er weer van afkomen. Probeer allereerst eens om minder sterke thee te zetten. Wissel ook eens van theesmaak, om te kijken of het daaraan ligt. Werkt het allemaal niet? Dan kan je de zeepsmaak natuurlijk ook verbloemen door bijvoorbeeld wat honing in je thee te doen.

Lees ook: Feit of fabel: van kamillethee val je sneller in slaap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels–