Sanne

En dat terwijl ze al zo’n twee maanden verkrijgbaar zijn

Mosselen liggen alweer een geruime tijd in de winkel en ook in restaurants kun je ze gewoon bestellen. Toch eten we de weekdieren meestal pas in september. Waarom is dat eigenlijk? 

September

Het mosselseizoen begint eigenlijk al in juli. Dat betekent dat ze alweer zo’n twee maanden in de winkels liggen. En waarschijnlijk ben je in de zomer ook wel een restaurant gepasseerd waar ze een pannetje mosselen op de kaart hebben staan. Toch worden de meeste mosselen pas in september gegeten. Waarom laten we ze toch zo’n twee maanden links liggen?

Mosselen koelen

Het Nederlands Mosselbureau heeft hier wel een verklaring voor. Volgens hen stamt dit gebruik nog uit de tijd waarin eten koelen nog een hele uitdaging was. Mosselen worden gegeten in de zomer, wanneer de temperatuur vaak hoog is. Hierdoor kunnen mosselen sneller bederven, waardoor er een gezondheidsrisico ontstaat. Destijds was het dus een stuk veiliger om te wachten tot de temperaturen iets zakten.

Bijna het hele jaar

Inmiddels is het koelprobleem geen probleem meer. Vis kan gewoon gekoeld bewaard én vervoerd worden. Het is dan ook geen enkel probleem om in juli al te beginnen met mosselen eten. Tegenwoordig kun je de weekdieren zelfs bijna het hele jaar door eten, alleen in de lente even niet. Dan is het voortplantingsproces namelijk gaande en zijn de dieren niet geschikt voor consumptie.

België

Heb je al vroeg in het jaar zin in een pannetje mosselen? Dan kun je overwegen om een reisje naar België te plannen. Daar staat de vis doorgaans eerder op tafel dan bij ons. Dat heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de nationale feestdag van onze zuiderburen. Op 21 juli vieren de Belgen hun onafhankelijkheid, die zij in 1831 hebben verkregen. En die vrijheid vieren zij het liefst met een pannetje mosselen en dikke Belgische frieten.

Ook lekker: Recept: romige spinaziesoep met knapperige croutons

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels