Dorien Ypma

Het is wetenschappelijk bewezen

Hoewel het deze week nog prachtig nazomer weer is, zijn de maanden van het herfstseizoen alweer inzicht. En dat betekent dat je binnenkort last kunt krijgen van een verkoudheid. Maar wil je graag vrolijk de herfst- en wintermaanden doorkomen? Dan hebben wij hét geheim, want een glas rode wijn schijnt te helpen tegen een snotneus. Wij schenken meteen een glaasje in!

Rode wijn en verkoudheid

Een fluweelzachte, goede rode wijn is onmisbaar in de herfst en in de winter. De geur en het gevoel van die eerste slok geven je meteen een warm gevoel – en dat is natuurlijk sowieso welkom als de temperaturen straks weer gaan zakken. Maar de drank is niet alleen goed om je een warm gevoel te geven, het helpt ook nog eens tegen een verkoudheid. We hebben het dan wel specifiek over rode wijn.

60 procent afname

Uit onderzoek aan Harvard blijkt namelijk dat mensen die elke dag twee glazen rode wijn drinken, minder vaak verkouden zijn dan mensen die bijvoorbeeld bier drinken. Wetenschappers van de universiteit ontdekten dat door regelmatig een glaasje rode wijn te drinken het risico op een verkoudheid met 60 procent (!) afneemt.

Wijn bewaren

Wij schenken ons meteen een glaasje (of twee) rode wijn in! Mocht je zelf ook een fles openen, dan is het goed om te weten hoe lang je de wijn precies kunt bewaren – als je de fles niet in een keer helemaal leegdrinkt. Er zit namelijk verschil in rode en witte wijn. “Zodra je een fles opentrekt komt er zuurstof bij de wijn, met als gevolg dat de wijn oxideert. Dit heeft invloed op de wijn zelf, alhoewel dat bij de ene wijn sneller gaat dan bij de andere”, legt vinoloog Evelijn van Vindict uit. Voor een lichte rode wijn geldt twee dagen, voor een stevige rode wijn drie à vier dagen. Benieuwd hoe het zit met witte wijn, bubbels en zoete wijn? Je leest ‘t hier.

Lees ook: Te veel wijn? Frankrijk heeft het en dít gaat het land ermee doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Adobe Stock