Esther Reitsema

Spoiler: de vaatwasser is een no-go

Als we groenten, fruit of vlees moeten snijden kunnen we kiezen uit een groot scala aan verschillende soorten snijplanken. Qua materiaal wordt hout soms afgeraden, omdat het minder hygiënisch zou zijn doordat het schoonmaken lastiger gaat. We vertellen je hoe je een houten snijplank tóch mooi schoon krijgt.

Hygiënisch

Hoewel vaak wordt gedacht dat een houten snijplank minder hygiënisch is dan bijvoorbeeld een plastic variant, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Wageningen University & Research (WUR) dat die aanname helemaal niet klopt. Doordat micro-organismen in het hout trekken, is de kans juist kleiner dat ze overgedragen worden naar bijvoorbeeld vlees.

Schoonmaken na elk gebruik

Toch is het uiteraard belangrijk om de houten snijplank na elk gebruik goed schoon te maken. En hoewel het misschien verleidelijk is om ‘m in de vaatwasser te stoppen, kun je dit beter niet doen. De kans is namelijk groot dat het hout krom gaat trekken of dat er scheuren in gaan ontstaan. In plaats daarvan kun je de snijplank schoonmaken met wat afwasmiddel en water. Droog de plank af met een theedoek en laat daarna nog goed verder drogen.

Grondig schoonmaken

Wil je dat je houten snijplank nog jaren mee kan, dan is alleen kort schoonmaken na elk gebruik niet voldoende. Om bacteriën geen kans te geven is het belangrijk om de plank regelmatig grondig te reinigen met een halve citroen. Wanneer je hiermee over de plank wrijft, worden vieze geurtjes geabsorbeerd. Om hardnekkige vlekken uit de snijplank te verwijderen kun je er wat zout en daarna citroensap overheen strooien. Vervolgens pak je de andere helft van de citroen en wrijf je daarmee over de plank en voilà, je hebt weer een brandschone houten snijplank!

Lees ook: Zo maak je herbruikbare rietjes goed schoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels