Rowan Hattu

Er zit wel degelijk verschil tussen witte en rode wijn

Ben jij een gezelligheidsdrinker of drink jij liever een wijntje in je eentje? Hoe dan ook, je zult ooit wel eens een fles wijn hebben geopend en hem niet meteen helemaal leeg hebben gedronken. Daardoor blijf je met een open fles wijn zitten. Hoe lang is die wijn dan eigenlijk nog houdbaar?

Verschil

Vinoloog Evelijn van Vindict weet in haar mini-college haarfijn uit te leggen hoe lang zo’n fles houdbaar is en of er nog een verschil zit tussen witte en rode wijn. “Zodra je een fles opentrekt komt er zuurstof bij de wijn, met als gevolg dat de wijn oxideert. Dit heeft invloed op de wijn zelf, alhoewel dat bij de ene wijn sneller gaat dan bij de andere”, legt Van Vindict uit.

Witte wijn

Allereerst wordt er besproken hoe lang witte wijn houdbaar is na opening. Frisse witte wijnen zijn vaak echt het lekkerst wanneer je ze de eerste dag open trekt. Je kunt meestal op dag twee al merken dat de frisse, fruitige smaken zijn ingedamd. “De levendigheid is eruit”, aldus Van Vindict.

Maar, gaat het om wijn met hoge zuren (denk aan: Riesling), dan is de houdbaarheid wat langer. Zo kun je deze wijnsoort gerust twee tot drie dagen na opening nog drinken. Dus onthoud goed:

  • Witte wijn: 1 dag
  • Witte wijn met hogere zuren: 2 á 3 dagen

Rode wijn

Ook rode wijn heeft een houdbaarheid na het openen van de fles. Dit verschilt echter wel per wijnsoort. Rode wijn met meer tannines en zuren is langer houdbaar dan rode wijn waar minder in zit. Goed om te weten is dat je lichte rode wijn het beste kunt drinken binnen een dag of twee. Heeft een stevige rode wijn toch je voorkeur, dan heb je geluk. Stevige rode wijnen hebben namelijk een houdbaarheid van drie tot vier dagen na het openen van de fles. Sommigen worden dan zelfs nóg lekkerder.

  • Lichte rode wijn: 2 dagen
  • Stevige rode wijn: 3 á 4 dagen

Bubbels

Bij wijnen met heerlijke bubbels is het nog weer anders. De bubbels zijn natuurlijk het mooist en lekkerst meteen nadat je de fles opent. Toch verschilt dat effect ook weer tussen verschillende soorten. Bubbels die gemaakt zijn via de traditionele methode, zoals Cava of Champagne, hebben net wat houdbaardere bubbels dan bijvoorbeeld Prosecco.

Zoete wijn

Als je van zoete wijnen houdt, zit je in dit opzicht zeker goed. Door de suikers zijn die wijnen meestal enkele dagen na de opening nog houdbaar zonder dat de heerlijke geur en smaak indamt. Zoete wijnen zijn dus na opening net iets langer houdbaar dan de andere wijnen, mits je ze op een droge, koele plek bewaart.

Lees ook: Let op! Belangrijke veiligheidswaarschuwing voor dit ijsproduct

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest.

Bron: Womens Health Mag | Beeld: Pexels