Handig om te weten: op dit tijdstip kun je het beste geen koffie meer drinken

Jaimy Boer

Het is eerder dan je verwacht…

Voor ons begint de dag als we het koffiezetapparaat langzaam horen pruttelen. Koffie is voor veel mensen het favoriete drankje en ze drinken het de hele dag door. Toch heeft het ook een nadeel, want de cafeïne kan effect hebben op je slaap. Maar hoe laat kun je nou het beste stoppen met het drinken van een bakkie pleur? We hebben het antwoord! 

Het effect van cafeïne

Dat cafeïne je energie geeft en wakker houdt, wisten we al. Maar het zorgt er ook voor dat je slecht in slaap kunt komen of de hele nacht slecht slaapt. Amerikaanse wetenschappers deden onderzoek naar hoe lang je hier last van kunt hebben. Ze lieten proefpersonen op verschillende tijdstippen 400 milligram koffie drinken. Dit staat gelijk aan 3 kleine kopjes (van 125 milliliter) of 1,5 grote mok.

Voor het slapengaan

Voor het onderzoek hielden de onderzoekers tijdstippen vlak voor het slapengaan aan, namelijk 3 uur ervoor en 6 uur ervoor. Het zal je misschien verbazen, maar uit de resultaten komt naar voren dat cafeïne tot 6 uur voordat je gaat slapen je slaapkwaliteit kan beïnvloeden.

Drankjes met cafeïne

Uit onderzoek van het Sleep Disorders & Research Center, waarbij ze dit verder onderzochten, blijkt dat het drinken van cafeïne (niet alleen koffie) al een effect heeft op je slaaprust. Zo hebben mensen die een half uur voor het slapengaan cafeïne drinken een flink verstoorde nachtrust. Maar deelnemers die 6 uur voor het slapen de stof binnenkregen, hadden ook last van ‘enkele verstoringen’ van de nachtrust.

Zo vroeg?

Hoewel iedereen anders reageert op cafeïne, raadt het Sleep Disorders & Research Center aan om na 14:00 uur geen koffie meer te drinken. Dan is de cafeïne op tijd uitgewerkt en heeft het geen effect meer op je slaap. Dit geldt dus ook voor thee of andere dranken waar cafeïne in zit. Oei!

Lees ook: Zes tot zeven koppen koffie per dag kunnen geen kwaad, aldus expert

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, James Owen