Rowan Hattu

Wat een verschillen!

Elk land heeft zijn eigen manier van ontbijten. Het ene land doet dat uitgebreid, het andere land houdt het simpel en snel. Ook Nederlanders hebben hun eigen manier van ontbijten. Volgens MAX Vandaag zijn dít de verschillen tussen een Nederlands ontbijt en het ontbijt in andere landen. 

Nederlands ontbijt

Een typisch Nederlands ontbijt bevat twee sneetjes brood met beleg. Lekker simpel en niet te moeilijk. Willen ze een keertje uitpakken, dan kiezen ze voor beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout. Nederlanders kiezen voor hun brood vaak zoet beleg. Denk aan hagelslag, kaas, of chocoladevlokken.

Volgens het RIVM is chocolade-beleg als Nutella en hagelslag erg populair in Nederland. Zo populair dat 1 op de 5 boterhammen hiermee wordt belegd. Bij kinderen is dit 1 op de 3.

ontbijt

Beeld: iStock

Frans ontbijt

Bij Frankrijk denk je natuurlijk meteen aan een baguette, maar dat is niet hun favoriete ontbijt. De Fransen vinden namelijk een grote bak koffie heerlijk om de dag mee te beginnen. En dan het liefst met heel veel melk. Natuurlijk is een baguette niet te missen in het Franse ontbijt, en eten ze dit vaak zonder beleg. Gaan ze toch een keertje voor iets tussen hun baguette, dan is dat vaak jam of boter. Ook de croissant is een belangrijk onderdeel binnen het Franse ontbijt. Andere dingen die we vaak voorbij zien komen bij de Fransen zijn de chocoladebroodjes, yoghurt en een stuk fruit.

frans ontbijt

Beeld: iStock

Amerikaans ontbijt

In Amerika zijn de pancakes een erg gewild en populair ontbijt. Vaak wordt het gecombineerd met (ahorn)siroop en soms met wat fruit. Ook cornflakes en andere soorten ontbijtgranen zijn in trek bij de Amerikanen. Als ze gaan voor een uitgebreid ontbijt, kiezen ze meestal voor gebakken spek en scrambled egg.

Amerikaans ontbijt

Beeld: iStock

Japans ontbijt

Als we ons ontbijt vergelijken met dat van de Japanners, is dat een wereld van verschil. Japanners ontbijten namelijk met wat gestoomde rijst en een kop misosoep. En of dat al niet genoeg was voor een ontbijt, serveren ze daar meestal ook nog wat bijgerechten naast zoals gestoomde groente, nori of Japanse tsukemono – ingemaakte groente en fruit. Een warm ontbijt is dus zeker niet raar voor de Japanners.

Japans ontbijt Nederlands

Beeld: iStock

Engels ontbijt

Een typische English Breakfast is een super well known ontbijt, waardoor dit waarschijnlijk niet geheel onbekend klinkt. Engelsen ontbijten vaak met ontbijtspek, scrambled eggs, worstjes, gegrilde tomaten, paddenstoelen, bloedworst, witte bonen in tomatensaus én om het af te maken: een toast. Vaak wordt er bij zo’n typische English Breakfast een kop koffie of thee gedronken. Een ding is in ieder geval zeker: Engelsen houden van een stevig ontbijt.

Engels ontbijt

Beeld: iStock

Mexicaans ontbijt

En hoewel de Engelsen wel van een stevig ontbijt houden, lusten de Mexicanen er ook wel pap van. Een typisch zwaar ontbijt voor de Mexicanen is een ‘desayuno fuerte’. Het grappig hieraan is dat het letterlijk ‘zwaar ontbijt’ betekent. Het ontbijt bestaat uit eieren, gebakken bonen en tortilla’s van maïs of bloem. Dit is niet het enige bekende ontbijtgerecht voor de Mexicanen. Zo houden ze ook van een speciaal zoet ontbijtje genaamd ‘pan dulce’. De betekenis hiervan is zoet brood, iets waar de Mexicanen churro’s mee associëren. De zoete broden komen voor in allerlei vormen en smaken en worden zonder beleg gegeten, meestal onder het genot van een kop koffie of chocolademelk.

Mexicaans ontbijt Nederlands

Beeld: iStock

Lees ook: Recept: appeltaart met zoute karamel

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: iStock