Redactie Kookfans

Hoeveel koffie drink jij per dag?

We houden van een goede bak koffie – het liefst met een lekkernij erbij. Maar zoals met zoveel dingen, raden gezondheidsexperts je altijd aan om er vooral niet té veel van te drinken. Maar wat is nu te veel, als we het hebben over koffie? Vier koppen? Vijf bakkies troost? Nee: volgens een expert kunnen we tot wel zeven koppen troost per dag achteroverslaan zonder al te veel verslavende effecten.

Feitjes

Alhoewel, als we de Zweedse Bertil Fredholm mogen geloven. Fredholm wordt ook wel ‘de koffieprofessor’ genoemd en schreef zelfs een heel boek over het zwarte goud, genaamd Koffiekunde. Dat boek kwam onlangs uit in Nederland bij uitgever en magazine New Scientist, die daarover schrijven: “Farmacoloog en koffieonderzoeker Bertil Fredholm duikt in de wetenschap achter dit geliefde drankje. Koffiekunde bevat zowel leuke koffiefeitjes om te delen bij het koffieapparaat, als kritische informatie over hardnekkige koffiefabels en gezondheidsclaims. Fredholm neemt je mee van de geschiedenis van koffie tot de chemie van cafeïne en de effecten op ons lichaam.”

Verslavend

Maar hoe zat dat nou met hoeveel koffie gezond voor je is? Fredholm schrijft in zijn boek dat wetenschappelijk onderzoek bewezen heeft dat koffie ‘maar mild verslavend is’. Goed nieuws dus! Zo werd er ook uitgezocht hoeveel cafeïne ons lichaam per dag aan kan. Dat is zo’n 380 tot 400 milligram, zonder dat je raar gaat doen of verslaafd kunt raken. Dat komt neer op zes tot zeven kopjes per dag.

Dat is fijn, maar waarom krijgen we dan soms zo’n hoofdpijn als we een dag eens géén koffie drinken? Dat komt omdat je lichaam altijd zal reageren als je ergens opeens mee stopt, dat betekent blijkbaar niet dat je ook direct verslaafd bent.

Verspreiden

Ook is het goed om te onthouden dat die zeven bakkies pleur niet allemaal achter elkaar gedronken moeten worden, daar wordt niemand blij van. Probeer ze zoveel mogelijk over de dag uit te spreiden en je hebt nergens last van. Tot het volgende boek wordt gepubliceerd waarin het tegendeel juist weer wordt bewezen… Wij drinken er nog één!

Lees ook: De enige manier waarop je je waterkoker hoeft schoon te maken

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Unsplash, Christine Isakzhanova