Op deze manier blijft sla het langst goed

Esther Reitsema

We geven je een aantal handige tips!

Niets is lekkerder dan een heerlijke frisse sla bij het pittige avondeten of een goed gevulde salade als lunch. Het grote nadeel aan sla is alleen dat het kwetsbaar is en de neiging heeft om snel slap te worden en van kleur te veranderen. Wil je zo lang mogelijk van je sla kunnen genieten? Gebruik dan de volgende tips!

Kies de juiste slasoort

Elke soort sla heeft niet alleen een andere smaak, maar ook een andere structuur, waardoor sommige soorten kwetsbaarder zijn dan anderen. Eikenblad- en veldsla hebben een zachter blad, wat ervoor zorgt dat deze soorten sneller verslappen. Romeinse sla en ijsbergsla zijn daarentegen een stuk steviger, waardoor je deze langer kunt bewaren. De ‘gewone’ kropsla zit hier tussenin: die heeft een vrij stevig blad, maar is toch kwetsbaarder dan bijvoorbeeld ijsbergsla.

Koop geen voorgesneden sla

Ben je nogal fan van zakjes voorgesneden sla? Dan kun je – als je wilt dat je sla niet snel bederft – die gewoonte beter overboord gooien. Zakjes sla zijn namelijk veel minder lang houdbaar. Helemaal als je de sla niet helemaal opmaakt en geopend bewaart in de koelkast, zul je zien dat de blaadjes binnen no-time een geel-bruinige kleur krijgen.

Laat de stronk zitten

Aan sommige slasoorten die je in de supermarkt koopt, zit nog een stronk. Wil je er zeker van zijn dat je sla zo lang mogelijk goed blijft? Dan doe je er goed aan om deze stronk eraan te laten zitten. Hierdoor behoudt de sla zijn stevigheid en bederft deze dus minder snel.

Al verlept?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar is je sla al verlept, dan is het nog niet noodzakelijk om deze weg te gooien. Je kunt de sla weer opfrissen door losse blaadjes in een bak met ijswater te leggen. Laat deze een kwartiertje liggen en voilà, je sla is weer zo goed (of fris) als nieuw!

Lees ook: Aha: dit betekenen de rode vlekjes in een ei

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels