Esther Reitsema

Goed om te weten!

Je kent het vast wel, je wilt een lekker spiegeleitje bakken, verschijnt er na het openbreken van het ei een rood of bruin vlekje in het eigeel of -wit. Wat betekent dit eigenlijk? En nog belangrijker: kan het kwaad, of kun je het gewoon eten en genieten van je eitje?

Gescheurd bloedvaatje

Ooit gehoord dat een vlekje in een ei betekent dat het ei is bevrucht? Nou, die theorie kun je vergeten. Het heeft namelijk een heel andere betekenis. Wanneer een ei wordt gevormd, kan het gebeuren dat er een bloedvaatje scheurt. Met als resultaat: juist, dat kleine vlekje in je eitje. Dit is dus een klein beetje bloed, wat afhankelijk van de mate waarin het bloed gestold is, rood tot bruin kan zijn. Goed nieuws: het kan geen kwaad, zowel voor de kip niet als voor jou niet.

Eitje gemist

Tijdens het sorteerproces worden eieren door een machine gehaald, waarin ze met een felle lamp worden gecheckt. De eieren met bloedvlekjes worden er dan grotendeels uitgepikt. Toch gebeurt het met name bij bruine eieren weleens dat er een ei wordt gemist. In deze eitjes is het namelijk nét wat moeilijker te zien of er bloedvlekjes in zitten dan in witte. Overigens worden de eieren met vlekjes niet zo bij het vuilnis gegooid: ze worden gebruikt als grondstof of ingrediënt voor andere producten, zoals koekjes.

Niets aan de hand

Verder is er dus helemaal niets mis met het ei en kun je het gewoon eten. Vind je het toch niet zo’n prettig idee? Dan kun je het er altijd eenvoudig met een mes uitvissen.

Lees ook: Verpak je kaas eens op déze manier om schimmel te voorkomen

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: iStock