Hanna Mellema

Experts leggen het uit!

Het wordt natuurlijk vaak gezegd: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch zijn er veel mensen die claimen dat ze ‘s ochtends geen hap door hun keel krijgen. Bovendien is ook de dieetmethode intermittent fasting, waarbij je vaak alleen eet tussen 12.00 en 20.00 uur, nog steeds erg populair. Maar wat zijn de gevolgen hiervan voor je gezondheid? 

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum geeft altijd het advies om elke dag te ontbijten. Woordvoerder Anne Lutgerink: “Als je hebt geslapen, heb je een lange tijd niet gegeten. Je bloedglucose is daardoor laag. Door te ontbijten krijgt je lichaam dus weer energie.” Het ontbijt geeft je lichaam niet alleen belangrijke voedingsstoffen, zoals Vitamine A en B2, vezels, calcium en foliumzuur, maar het zorgt er ook voor dat je de rest van de dag regelmatiger eet.

Volgens Lutgerink hebben mensen die ontbijten vaker een gezond gewicht. Bovendien hebben ze minder last van hart- en vaatziekten. “Gemiddeld komen mensen die ontbijten vaker aan hun voedingsstoffen, ze krijgen dus genoeg vitamines binnen. Dat zie ik ook in de praktijk. Mensen die hun ontbijt overslaan, eten niet genoeg op een dag en snoepen ook vaker.”

Drie maaltijden per dag

Diëtiste Desiré van der Kruk is hier minder stellig in, maar ziet wel het belang in van drie maaltijden per dag. “Als jij op een dag genoeg eet, moet het in principe niet uitmaken wanneer jij ontbijt en of je ontbijt. Maar in de meeste gevallen raad ik ontbijten wel aan. Als je nou echt niks door je keel krijgt ‘s ochtends, kun je bijvoorbeeld ook rond 11.00 uur pas ontbijten. Je hoeft het ontbijt niet te forceren, als je er maar voor zorgt dat je je drie hoofdmaaltijden binnenkrijgt.”

Volgens van der Kruk is afwisseling enorm belangrijk bij het ontbijt. Als voorbeelden noemt ze een bakje kwark met muesli, zaden en fruit, of een boterham met kaas en een appel. “Eet het liefst een combinatie van eiwitten, granen en fruit.”

Sporten en ontbijten

Zeker wanneer je sport, is ontbijten echt essentieel. Lutgerink: “Sporten op een lege maag is niet verstandig. Je spieren krijgen dan te weinig energie en het is niet goed voor de spieropbouw. Het zorgt ook niet voor een snellere vetverbranding, zoals wel eens wordt gedacht. Je loopt het risico dat je tijdens het sporten minder energie hebt en daardoor eerder stopt. Sommige mensen vallen zelfs flauw, omdat het glucosegehalte in het bloed te veel daalt.” Ze adviseert om, voorafgaand aan het sporten, iets kleins en voedzaams te eten. Een grote maaltijd kan snel voor maagklachten zorgen.

Lees ook: Zijn gourmet-vleespakketjes eigenlijk wel zo voordelig?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels