Sara Bergsma

Goed om te weten!

Stoofpeertjes: een echte winterse klassieker vol smaak en aroma’s. Een vraag die vaak opduikt bij beginners op het gebied van deze seizoenslekkernij, is welke wijn het beste samengaat met het bereiden van stoofpeertjes. De keuze van de juiste wijn is namelijk van grote invloed op de smaak van de peren. 

Welke drank?

In welke drank je de stoofperen bereidt, is een cruciale factor voor de uiteindelijke smaak van dit heerlijk zoete gerecht. Stoofperen die worden bereid in rode wijn of port krijgen namelijk een diepe, intense zoetheid, terwijl het gebruik van witte wijn of champagne een fruitige en frisse smaak toevoegt. Ook wordt de kleur van het gerecht hierdoor lichter. Voor wie geen alcohol drinkt, is het bereiden van de stoofperen in bessensap een lekker alternatief dat tóch die heerlijke smaakbeleving oplevert.

Keuze voor de peer

Hoewel de keuze van de drank een grote rol speelt in het bereiden van stoofperen, blijft de peer zelf natuurlijk het hoofdingrediënt van dit gerecht. Stoofperen onderscheiden zich door hun kleinere formaat en de bijzondere smaak die tot uiting komt na het stoven. In tegenstelling tot de gewone peer zijn stoofperen minder geschikt om rauw te eten. Voor authentieke stoofperen zijn rassen als de Gieser Wildeman of Saint Rémy een uitstekende keuze.

Bereiding

Voor de bereiding van stoofpeertjes kun je dus verschillende soorten wijn gebruiken. Het is maar net welke smaak en welke kleur je aan het gerecht wilt geven, en dat hangt weer af van persoonlijke voorkeur. Als je fan bent van de klassieke dieprode tint van stoofperen, kun je kiezen voor een donkerrode, fruitige Merlot, Pinot Noir of Shiraz. Als feestelijke twist kun je ook de donkere gestoofde peren combineren met lichtere varianten. Dit ziet er super leuk uit op een tafel voor het kerstdiner. Voor de lichtere stoofperen kun je kiezen voor een halfzoete, fruitige en frisse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Lees ook: Moet je proeven: de populaire shoestring-frietjes

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock