Horecapersoneel heeft liever dat je deze dingen voortaan niet meer doet

Dat werken in de horeca geen luizenbaantje is, weten de meeste mensen wel. Juist daarom willen veel gasten graag een handje helpen door bijvoorbeeld zelf alvast de borden te stapelen. Goed bedoeld natuurlijk, maar je kunt het horecapersoneel er ook behoorlijk mee in de weg zitten. Favorflav maakte een lijstje met de ongeschreven regels voor de volgende keer dat je buiten de deur gaat eten.

Stapel de borden niet op

We noemden ‘m al even. Het opstapelen van de borden na een lekker etentje is natuurlijk een behulpzaam gebaar, maar horecapersoneel geeft aan dit liever zélf te doen. Op die manier kan het personeel de tafel afruimen op de manier waarop ze gewend zijn.

Bepaal zelf de fooi

Een fooi is vaak op zijn plaats voor de harde werkers in de horeca. Het is echter niet de bedoeling dat je als klant vraagt hoeveel je ervan moet maken. Hiermee creëer je een ongemakkelijke situatie — geldzaken kunnen nu eenmaal gevoelig liggen. Bepaal dus zelf hoeveel je bovenop de rekening doet.

Pak niets van het dienblad af

Tenzij het personeel je vraagt of je je drankje alvast van het dienblad af wilt halen, natuurlijk. Door zomaar een glas van een vol dienblad af te pakken, wordt het moeilijker voor de drager om de balans te bewaren. Met als ongemakkelijk gevolg dat de rest van de drankjes over je heen kunnen vallen.

Verschuif niets op het terras

Kom je net een stoeltje of tafeltje tekort? Hup, schuif er eentje bij. Wel heel belangrijk: vraag eerst aan het personeel of je het terras mag verbouwen. Voor je het weet pak je een gereserveerde tafel of blokkeer je een looproute.

Bestel alleen voor jezelf

Een groepsbestelling doen lijkt een makkelijke en snelle manier om je keuze door te geven. Maar eigenlijk is dit er weer zo eentje in de categorie ‘je wilt helpen, maar het is eigenlijk erg onhandig.’ Vaak leidt een groepsbestelling juist tot extra werk. Want voor wie was de vegetarische burger nu precies? Wie wilde er geen ijsklontjes in zijn drankje? Juist, het is een stuk handiger om je wensen persoonlijk door te geven.

Reken niet apart af

Met een grote groep genoten op het terras? Betaal alles samen en zoek later uit wie wat moet terugbetalen. Een tikkie is immers zo gestuurd, terwijl het apart afrekenen in de horeca een hele heisa is. Het kost veel tijd, vaak blijven er drankjes over die niemand heeft afgerekend, en op deze manier wordt de fooi ook vaak overgeslagen.

Lees ook: Zoetekauwen opgelet: dit restaurant serveert een 7-gangen dessertdiner

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Pexels