Sara Bergsma

Je lichaam geeft deze duidelijke signalen af

Proteïne, ook wel bekend als eiwit, is een essentiële bouwsteen voor een gezond lichaam. Wanneer je te weinig proteïne binnenkrijgt, zal je lichaam dit hoe dan ook naar je communiceren. Aan déze signalen kun je herkennen dat je meer proteïne zou moeten eten.

Slap en vermoeid

Wanneer je stelselmatig te weinig proteïne binnenkrijgt, zul je merken dat je steeds minder energie hebt. Voor dingen die je normaal geen moeite kostten, moet je tegenwoordig de grootste inspanning leveren. Kortom: je voelt je slap en futloos. Dit kan een teken zijn van een ontoereikende proteïne inname. Mocht je je dus al een tijd erg vermoeid voelen, check dan eens wat je op een dag allemaal eet.

Zwak(ke) haar, huid en nagels

Eiwitten spelen een cruciale rol bij het behoud van de vitaliteit van je huid, haar en nagels. Een gebrek aan deze voedingsstof kan leiden tot vervelende verschijnselen zoals nagels die snel afbreken of scheuren, futloos of droog haar en huidproblemen zoals acné. Neem daarom maar van ons aan: het nuttigen van eiwitrijke voeding is een onmisbare stap in jouw dagelijkse beauty routine!

Suiker cravings

Een extreem verlangen naar suiker kan ook een signaal zijn dat je mogelijk onvoldoende eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten worden langzamer verteerd dan koolhydraten. Dus als je maaltijden voornamelijk uit koolhydraten bestaan, zullen deze snel worden verteerd. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel in rap tempo, gevolgd door een suikerdip. En door die suikerdip, hunker jij dus naar suiker. Probeer eens om je koolhydraten te combineren met voldoende eiwitten, zodat de spijsvertering gelijkmatiger verloopt.

Hongerig

Niets is vervelender dan trek of honger hebben. Maar naast dat een tekort aan eiwitten kan zorgen voor een futloos gevoel, zwakke nagels en suiker cravings, kan het ook resulteren in een constant aanhoudend hongergevoel. Eiwitten spelen namelijk een grote rol bij het verminderen van het ‘hongerhormoon’. Wanneer je onvoldoende eiwitten binnenkrijgt op een dag, zorgt dit voor een toename van hongersignalen in je lichaam.

Zwak imuunsysteem

Tot slot spelen eiwitten een grote factor in hoe sterk je immuunsysteem is. Een tekort aan eiwitten kan ervoor zorgen dat je gevoeliger wordt voor virussen en bacteriën, waardoor je bijvoorbeeld sneller ziek wordt. Bovendien kan het de genezing van wondjes vertragen.

Lees ook: Zo ontstaat een opgeblazen buik (en zó kom je er weer vanaf!)

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Ze.nl | Beeld: Adobe Stock