Onderzoek: hete thee kan leiden tot een verhoogd risico op slokdarmkanker

Jaimy Boer

Voortaan laten we het kopje thee eerst afkoelen

Een dampend kopje thee drinken we maar al te graag. Helaas is dit niet helemaal onschuldig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een link is tussen hete thee en slokdarmkanker. Vooral in combinatie met alcohol en roken. Lees gauw verder!

Verhoogd risico

Veel onderzoeken hebben al laten zien dat het drinken van warme dranken ervoor kan zorgen dat je een verhoogd risico hebt op slokdarmkanker. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is drinken van dranken met een temperatuur van boven de 65 graden ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Hiermee bedoelen ze dat er tekenen zijn dat het drinken van warme dranken voor een hoger risico op kanker kan zorgen.

Alcohol en roken

Hete thee is een goed voorbeeld van een hete drank, maar je alledaagse kopje zal niet meteen gevaarlijk zijn. Volgens Elen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte aan Wageningen University and Research, zit het gevaar vooral in de combinatie met alcohol en roken. “Doordat de cellen beschadigd zijn door de hete drank zijn die gevoeliger voor de kankerverwekkende invloeden van alcohol en roken. Het kankerverwekkende effect van deze stoffen wordt door hete dranken versterkt”, zegt ze tegen NU.nl.

Plaveiselcelkanker

Deze combinatie kan zorgen voor een specifieke vorm van slokdarmkanker, genaamd Plaveiselcelkanker. Bij deze vorm van slokdarmkanker is voornamelijk het roken en het drinken van alcoholische dranken het grootste risico. Plaveiselcelkanker ontstaat in het slijmvlies waar de hete thee mee in contact komt. Pas daarom goed op wanneer je een hete drank drinkt, en wacht desnoods tot het iets is afgekoeld. Dat scheelt ook weer een verbrande mond.

Lees ook: Probeer je de ware te vinden? Leer dan om het perfecte kopje thee te zetten!

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels