Sanne

Er zit blijkbaar een goede reden achter

We kijken er inmiddels al niet meer van op dat er in september al pepernoten in de winkels liggen. En hoewel we het stiekem helemaal niet erg vinden dat al dit lekkers alweer verkrijgbaar is, vragen we ons wel af waarom het er zó vroeg al ligt. Hoe dat zit, leggen we uit. 

Vroeg in de winkel

Ruim twee maanden voordat de goedheiligman in Nederland aankomt liggen er alweer pepernoten in de schappen. Veel mensen verbazen zich erover dat het al zo vroeg verkrijgbaar is, maar de reden hierachter is eigenlijk heel eenvoudig. Hoe eerder de pepernoten in de winkels liggen, hoe meer ervan verkocht worden. Makers van het snoepgoed verdienen immers veel meer geld wanneer de pepernoten al in september te koop zijn, dan wanneer ze pas in november verkrijgbaar zouden zijn. En ach, als we eerlijk zijn vinden we het helemaal niet erg om alvast een zakje (chocolade)pepernoten voor te proeven.

Ieder jaar eerder

Het lijkt misschien alsof de pepernoten ieder jaar eerder in de winkels liggen. Toch is dit niet waar. De baas van Nederland’s grootste pepernotenfabriek zegt dat de lekkernij ieder jaar vanaf week 36 in de supermarkt verkrijgbaar is. Ieder jaar worden er maar liefst 4 miljard(!) pepernoten gebakken in de fabriek in Harderwijk, die dezelfde week nog naar de supermarkt gaan. Week 36 valt echter niet ieder jaar op dezelfde datum, dus het kan zijn dat dit het ene jaar in augustus is en het ander jaar ‘pas’ in september. Spot jij in week 33 al pepernoten in de super? Soms koopt een kleine vestiging op eigen houtje snoepgoed in bij de bakker, dus dit is goed mogelijk.

Vreemde smaken

Het moment waarop pepernoten verkrijgbaar zijn staat dus vast. Wat wel ieder jaar veranderd, zijn de vreemde smaken die te koop zijn. Elk jaar komen er weer nieuwe smaken op de markt, waardoor de keuze steeds groter wordt. We kunnen inmiddels bijna geen smaak meer bedenken, of er is wel een pepernoot van. Van tompouce tot drop en van witte truffel tot karamel-zeezout, het is allemaal te koop.

Lees ook: Nazomeren met kruidnoten? Deze smaken liggen nu alweer in de winkels

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Fem-fem | Beeld: iStock