Esther Reitsema

Het is blijkbaar helemaal niet zo goed voor je

Voor veel mensen is het een gewoonte waar ze amper meer over nadenken: na het eerste kopje, meteen een tweede kop koffie inschenken. Voor de één puur een ritueel, voor de ander broodnodig om een energie-boost te krijgen. Toch blijkt dat je dit beter niet kunt doen.

Wakker worden

Veel mensen denken dat ze koffie ‘nodig hebben’ om wakker te worden. Maar dat blijkt helemaal niet het geval te zijn. Het is heel normaal dat je niet meteen klaarwakker bent en energie voor tien hebt zodra de wekker gaat. Geef je lichaam daarom even de tijd om wakker te worden, voordat je er cafeïne in gooit. Je lijf is een stuk dankbaarder voor twee glazen water in de ochtend, dan twee koppen koffie of een dubbele espresso.

Cortisolgehalte laten dalen

Maar waarom kan je de dag eigenlijk niet beginnen met een kop koffie, of twee? Dat heeft te maken met je cortisolgehalte. Het beste is namelijk om je cortisolgehalte eerst te laten dalen, voordat je een bakkie pleur inschenkt. Cortisol is het hormoon dat je interne klok regelt. Tot een uur nadat je ontwaakt bent, is dit het hoogst. Drink je een kop koffie wanneer je cortisolgehalte op z’n hoogst is? Dan zorgt het hormoon ervoor dat de cafeïne niet meer het gewenste effect heeft. Je lichaam kan daardoor een tolerantie voor koffie ontwikkelen. Daardoor zul je uiteindelijk nóg meer koffie moeten drinken, om het gevoel dat je wakker wordt te ervaren.

Beste tijdstip

Het moge duidelijk zijn: je dag beginnen met twee koppen koffie is geen goed idee. Maar wat is dan wel het beste tijdstip? Tussen half tien en half twaalf ’s morgens – we gaan er hierbij voor het gemak even vanuit dat je tussen zeven en acht uur opstaat. En dat tweede bakkie pleur? Die kun je het beste zo’n anderhalf uur na de eerste inschenken. Niet direct na de eerste, want daar word je juist onrustig van.

Misschien is zo’n nieuw koffie-ritme even wennen aan het begin, maar na een tijdje zal je lichaam je dankbaar zijn. En wellicht heb je zelf minder koffie nodig, om hetzelfde effect te bereiken. Win-win!

Lees ook: Aha: zoveel thee mag je op een dag drinken

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Happy in Shape, Ze.nl | Beeld: Adobe Stock