Esther Reitsema

Spoiler: het is waarschijnlijk minder dan je denkt

Voor de echte theeleuten onder ons is er op elk moment van de dag wel een goede reden te verzinnen voor een heerlijke kop thee. Van earl grey tot verse munt en gember: de keuze is reuze. Maar hoe gezond is het eigenlijk om je de hele dag tegoed te doen aan allerlei soorten thee?

Gezondheidsvoordelen

Zoals je misschien al wel weet, heeft thee behoorlijk wat gezondheidsvoordelen. Het verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op beroertes en diabetes type 2. Dit geldt echter niet voor alle theesoorten: het gaat met name om groene en zwarte thee, en dan uiteraard zónder suiker. Natuurlijk zit er wel een addertje onder het gras. Want hoe gezond deze theesoorten ook zijn: het betekent niet dat je er onbeperkt van kan drinken zonder gevolgen.

Theïne en plantengifstoffen

In thee zit theïne: een stofje dat hetzelfde is als de cafeïne die in koffie zit, maar dan in een veel lagere concentratie. Veel theedrinken kan daarom leiden tot rusteloosheid, slaapproblemen en brandend maagzuur. Daarnaast bevatten de meeste theesoorten plantengifstoffen, en ook daar kun je beter niet teveel van binnenkrijgen. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om dagelijks niet meer dan drie koppen zwarte of groene thee te drinken.

Kruidenthee

Kun je toch niet van de thee afblijven? Dan kun je je zwarte of groene thee het beste vervangen door kruidenthee. Hierin zit namelijk geen theïne. Toch zitten bij het drinken van deze theesoorten ook de nodige risico’s. Sterrenmunt- en zoethoutthee kunnen bijvoorbeeld de bloeddruk verhogen. Ook bij die soort wordt dus afgeraden om er dagelijks hele liters van te drinken. Het zelfde geldt voor venkel- en anijsthee: die bevatten namelijk bepaalde plantengifstoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Vrouwen die zwanger zijn doen er goed aan om deze soorten helemaal niet te drinken.

Lees ook: Van deze soorten thee verkleuren je tanden het minst snel

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels