Oei: dit zoete broodbeleg kun je beter niet te vaak op je brood smeren

Jaimy Boer

Het maakt je ontbijt een stuk ongezonder

Ontbijten met brood past binnen een gezond eetpatroon, maar verandert dit als je het gaat beleggen met zoet broodbeleg. Jazeker, hoe lekker het ook is om je brood met een royale laag chocoladepasta of hagelslag te bedekken, gezond is het zeker niet. Vooral deze soorten beleg kun je beter links laten liggen.

Zoet broodbeleg

De schappen in de supermarkt staan vol met zoet beleg en veel mensen zijn er dol op. Toch is het niet het meest gezonde beleg om de dag mee te beginnen, vooral omdat het vaak veel suikers en weinig andere voedingsstoffen bevat. Zo bevat een broodje met vruchtenhagel 14,7 gram van de 15 gram suiker. Ter vergelijking: dat zijn 3,5 suikerklontjes. Dit geldt ook voor ander populair zoetbeleg, legt Libelle.nl uit in onderstaande rijtje.

  • Vruchtenhagel (15 gram): 59 kcal en 14,7 gram suiker
  • Honing (15 gram): 48 kcal en 12 gram suiker
  • Vlokken (15 gram): 68 kcal en 10,5 gram suiker
  • Hagelslag (15 gram): 68 kcal 9,7 gram suiker
  • Chocoladepasta (20 gram): 114 kcal en 12,2 gram suiker
  • Appelstroop (20 gram): 56 kcal en 11,6 gram suiker
  • Jam (20 gram): 50 kcal en 10,2 gram suiker

Ontbijten met hagelslag

Het moge duidelijk zijn dat zoet beleg dus niet de meest gezonde keuze is voor je ontbijt. Voedingsdeskundige Lieke de Bever legt op Instagram uit hoe slecht de suikers van bijvoorbeeld een broodje  met hagelslag zijn. En je dan net zo goed een broodje met Twix kunt beleggen, want zo ongezond is het eigenlijk. “Ik hoop dat we met zijn allen gaan inzien dat een boterham met hagelslag niet tot onze dagelijkse voeding zou moeten behoren. Al helemaal niet voor je kind.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lieke de Bever (@topfitsuikervrij)

Wat kan dan nog wel?

Start je je dag alsnog met zoet beleg, dan zijn er nog alternatieven die wel binnen een gezond eetpatroon passen. Denk aan notenpasta en pindakaas van 100% pinda’s zonder toegevoegd zout of suiker. Daarnaast kun je je brood altijd nog beleggen met groente of fruit.

Lees ook: Aha! Dit is de meest ongezonde worst voor op brood

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels