Tjitske

Sommige dingen horen echt niet in een magnetron thuis

Er mag geen metaal en aluminiumfolie in de magnetron, dat weten we wel. Maar wist je dat ook niet elk eten in de magnetron kan? Misschien heb je hier nooit over nagedacht en heb je zo je gewoontes waarbij je klakkeloos iets in de magnetron stopt, maar sommige dingen kun je maar beter op een andere manier opwarmen.

Deze dingen horen niet in een magnetron thuis.

1. Vlees ontdooien

Denk je even snel een stuk vlees in de magnetron te stoppen zodat het snel ontdooit? Dat is helemaal niet handig! Het vlees zal niet gelijkmatig verwarmd worden. De buitenkant is dan warm, maar de binnenkant nog volledig bevroren. Leg vlees inplaats daarvan een dag van tevoren in de koelkast.

2. Eieren

Als je iets in de magnetron stopt met een velletje of schaal zoals eieren, worstjes of flespompoen, loop je het risico dat er te veel druk opbouwt waardoor de boel ontploft. Geen succes, dus! Denk niet slim te zijn door eieren in de magnetron te doen, maar kook ze gewoon in een pannetje met water of een eierkoker.

3. Moedermelk

Ook babymelk gemaakt van poeder hoort niet in de magnetron. De fles wordt zo niet regelmatig verhit waardoor er hete delen en juist koude delen kunnen zijn. Misschien heb je zo niet door dat de melk te heet is voor je baby.

4. Kliekjes Chinees

Als je Chinees afhaalt hou je vaak heel veel over. Het zit in handige bakjes, maar let op! Veel van deze bakjes zijn niet magnetronbestendig en kunnen schadelijke stoffen afstoten. Doe het eten liever in een magnetronbestendig bakje of in een glazen kom.

5. Keramiek

Je keramieken kommetjes kunnen breken in de magnetron als ze in contact komen met hete vloeistoffen. Kies liever voor magnetronbestendig plastic of glas.

6. Water

Even snel wat water koken in de magnetron? Niet zo slim! Water kan in de magnetron namelijk overkoken zonder dat het bubbelt. Als je het water dan beweegt kan het exploderen wat brandwonden op kan leveren. Nee, kook liever water in een fluitketel of waterkoker.

7. Rozijnen

Sommige recepten willen dat je rozijnen zacht maakt door ze te verhitten. Dit kan niet in de magnetron! Droge rozijnen kunnen in de brand vliegen in de magnetron! Leg ze liever in heet water.

8. Magnetronbestendig

Op veel bakjes staat misschien dat ze magnetronbestendig zijn, maar dat betekent niet altijd dat ze geen gevaarlijke stoffen bevatten. Wil je volledig veilig zijn? Kies dan voor glas. Als een plastic bakje verkleurd of beschadigd is het vaak niet meer veilig om te gebruiken.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2