Rowan Hattu

Je kijkt er echt van op!

We snappen dat het een feest is om een lekker culinair hoogstandje voor te bereiden voor je familie of vrienden. Maar af en toe is het ook wel eens lekker om een kroket of frikandel te bestellen bij je lokale snackbar. En laten we nou heel eerlijk zijn: iedereen heeft zich wel eens afgevraagd wat er gezonder is, een kroket of een frikandel?

Kroket vs. frikandel

Jaarlijks eten we gezamenlijk zo’n 300 miljoen kroketten en 600 miljoen frikandellen. Dat is dubbel zoveel frikandellen als kroketten dus, wow! We weten allemaal, het is niet de aller gezondste keuze. Maar laat dat nou precies hetgeen zijn wat het zo lekker maakt.

Frituurvet

Als we het aantal calorieën van een kroket en een frikandel vergelijken, wordt het duidelijk dat hier een groot verschil in zit. Nog zonder gefrituurd te zijn komt de kroket gemiddeld op 169 calorieën, best veel zou je denken. Maar schrik niet. De frikandel tikt met gemak de 235 calorieën aan! Maar er is nog een plottwist. Als de snacks beiden in het vet hebben gedreven, maakt de kroket juist weer zijn inhaalslag. Deze stijgt namelijk naar 272 calorieën, waar het vet bij de frikandel met slechts 16 calorieën toeneemt en eindigt op 251 calorieën.

Welke van de twee is nou gezonder?

Als we de calorieën nu naast elkaar gaan zetten, dan bevat de kroket gefrituurd ongeveer 21 calorieën meer dan een frikandel. De reden hiervoor is dat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren. Maar laat je niet misleiden. Een frikandel is natuurlijk niks zonder een heerlijk vet sausje, waar de kroket al lekker is met een klein laagje mosterd. Dus met deze toevoeging trek je de calorieën eigenlijk gewoon weer recht.

Friet

Nu je weet hoeveel kroketten en frikandellen wij per jaar eten, ben je natuurlijk ook benieuwd hoeveel friet we jaarlijks eten. We gaan er niet omheen draaien: wij eten in Nederland jaarlijks ongeveer 20 kilo friet per persoon volgens het CBS. Had je niet verwacht, of wel?

Lees ook: Zo verwarm je overgebleven patat zónder dat het klef wordt

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: iStock