Rowan Hattu

En het is ook nog eens heel erg interessant

Whiskey drinken lijkt misschien wat intimiderend, maar heel eerlijk: het is eigenlijk een leuke bezigheid. Verdiep jezelf helemaal in het product en focus je helemaal op de whiskey beleving. Dat maakt het namelijk een stuk interessanter. Speciaal daarvoor delen wij tips over hoe jij dit speciale drankje leert drinken.

Aroma’s

In een glas whiskey zitten 400 verschillende aroma’s. Als mensen halen we daar zelf onze voorkeuren uit. De één neemt bijvoorbeeld een wat fruitige smaak en de ander juist meer een houtige smaak. En dat is precies wat dit drankje zo mooi maakt. De brede smaakpallet maakt whiskey namelijk heel erg speciaal.

Vier categorieën

Whiskey kan je in vier categorieën onderverdelen. Allereerst wordt er bepaald of de mout op kolen of op turf wordt gedroogd. Rokerig versus niet rokerig is dus een eerste primaire tweedeling. Daarnaast speelt het type vat ook een cruciale rol als het gaat om de smaak. Kenmerkend aan Europese eikenhouten vaten is dat de alcohol de aroma’s van hout overneemt. In dit soort whiskey’s herken je dan ook meteen een houtachtige smaak. Amerikaanse vaten daarentegen worden binnenin gebrand, waardoor de suikers in het hout de kans krijgen om op te lossen in het drankje. Dit resulteert in wat meer zoetere aroma’s.

Zo leer jij whiskey drinken

Allereerst moet je goed kijken naar de kleur van de whiskey. Oudere whiskey’s hebben vaak meer kleur dan jongere variant. Let daarbij ook goed op de ‘tranen’ die je ziet in de binnenkant van het glas. Hoe hoger het alcoholpercentage in de whiskey, hoe meer tranen je in de binnenkant van het glas kan zien. Daarna gebruik je je neus om je eerste oordeel te vellen over het drankje. Vervolgens neem je een klein slokje op je tong. Laat de smaken tot uiting komen en geef ze de kans om te exploderen in je mond.

Hier moet je nog meer op letten

Wil je je echt verdiepen in dit speciale drankje? Kijk dan allereerst naar hoe whiskey gemaakt wordt en verdiep je er goed in. Daarnaast zijn de glazen ook heel erg belangrijk. Een brandschoon, helder glas draagt bij aan de échte whiskey beleving. En laat dat nou net zijn waar het allemaal om draait.

Lees ook: Recept: perzik-whiskeycocktail

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Pexels