Sabine

Gevalletje: je moet het net weten

Kookfans staat vol met recepten voor de lekkerste cakes. Wat dacht je van deze no-bake cheesecake, of van deze citroen bundt cake? Ze zijn heerlijk. Maar wist je dat je een basiscake ook kunt bakken zónder een recept? Je moet alleen deze ene handige vuistregel kennen. 

De juiste hoeveelheden

Op het internet vind je tig recepten voor cakes. Handig, maar soms wil je een recept aanpassen op de ingrediënten die je nog hebt. Heb je bijvoorbeeld maar 150 gram roomboter, terwijl een recept om 200 gram vraagt? Dan kan het voor sommigen best lastig zijn hoeveel je dan nodig hebt van de andere ingrediënten om de juiste ratio te behouden. Je kunt dan natuurlijk aan het rekenen slaan, maar er is ook een handig trucje om een cake te bakken zónder recept. Je moet enkel de juiste ratio van alles weten.

De 1:1:1:1-ratio

Heb je weleens gehoord van de 1:1:1:1-ratio? Het is precies de ratio die je nodig hebt om een cake te bakken zonder recept. De basis voor een cake bestaat uit vier ingrediënten: bloem, suiker, boter en eieren. Door van alles dezelfde hoeveelheid (in gewicht) te gebruiken, ben je in staat om een heerlijke en simpele cake te bakken.

Grappig feitje: dit is waar de naam voor de Amerikaanse pound cake vandaan komt. Voor de pound cake werd namelijk een pond van al deze vier ingrediënten gebruikt.

Aanpassen

Natuurlijk smaakt een simpele cake lekker, maar je kunt dit recept makkelijk een beetje aanpassen zodat je cake nog lekkerder wordt. Doe dit door bijvoorbeeld een scheutje vanille-extract toe te voegen of wat noten. Ook kan het heel lekker zijn om wat rasp van een citroen toe te voegen.

Je aanpak

Wil je de 1:1:1:1 ratio zelf toepassen? Begin dan met je eieren. Het is lastig om een bepaalde hoeveelheid gram ei ergens aan toe te voegen, dus het is het makkelijkst om je recept aan te passen op de hoeveelheid ei die je hebt. Ook goed om te weten: je hebt vaak wel 4 eieren nodig om een cake te maken van een aardig volume.

Is het beslag van je basiscake klaar en heb je het in een cakeblik gedaan? Bak de cake dan in 60 minuten gaar in een op 175 graden voorverwarmde oven.

Lees ook: Ultieme kaascombinatie: pizza-ovenschotel!

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Food-hacks | Beeld: Iñigo De la Maza (Unsplash)