Sanne

Nu al het beste nieuws van de week

Of het nu door onze pasta zit, op een kaasplankje ligt of tussen twee boterhammen is gepropt: kaas is altijd een goed idee. En dat vinden wij niet alleen, het is ook nog eens bewezen. Kaas is blijkbaar ontzettend goed voor je levensverwachting!

Goed voor je lever

Dat kaas gezond is, was al bekend. Maar dat het ook kan zorgen voor een hogere levensverwachting, dat is nieuw voor ons. Toch is er een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat je langer leeft als je kaas eet. De Universiteit van Texas onderzocht het stofje spermidine, dat een goede werking heeft op je gezondheid. Het stofje zorgt ervoor dat beschadigde levercellen zich niet langer delen. Ook zou het stofje leverfibrose (littekenweefsel in de lever) tegengaan en de kans op HCC (de meest voorkomende vorm van leverkanker) verkleinen. Het gaat hier echter wel om specifieke kazen.

Langer leven

Kaas heeft dus niet alleen voordelen voor je lever, het zou je levensverwachting ook verhogen. Dit is vooralsnog alleen getest op muizen en niet op mensen. Maar de resultaten zijn hoopvol. Muizen die spermidine kregen toegediend, leefden gemiddeld 25 procent langer dan muizen die dit niet kregen. Het stofje zit helaas niet in alle kazen. Voor een langer leven moet je dus vooral oude kazen, brie, blauw kazen, cheddar, sommige soorten mozzarella en Parmezaanse kaas op je boodschappenlijstje zetten.

Ook lekker: 5x de lekkerste recepten met kaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Fem Fem | Beeld: Pexels