Het effect van zuivel op je lichaam

Ben jij ook opgegroeid met de gedachte dat je melk moest drinken om groot en sterk te worden? Dan is het even wennen om te horen dat melk, of zuivel in het algemeen, helemaal niet zo goed is voor ons. Een aantal jaar geleden begon men massaal sojaproducten te consumeren. Maar is dat wel zo slim? En is melk echt zo slecht? Dit is het antwoord.

Hormonen

Een van de problemen die aangekaart werden omtrent koemelk is dat het veel hormonen zou bevatten. Hierdoor zouden meisjes eerder ongesteld worden en door het teveel aan oestrogeen ook eerder en groter ontwikkelde borsten krijgen. In Europa is het echter verboden om koeien hormonen toe te dienen waardoor ze meer melk produceren. Er zitten wel hormonen in melk, maar dit zijn alleen de natuurlijke hormonen die de koe aan een kalf meegeeft om te groeien.

Slecht

Tegenwoordig wordt er niet meer licht omgesprongen met hormonen. Steeds meer vrouwen stoppen met de pil omdat ze geen vreemde hormonen meer in hun lijf willen stoppen. Hoe zit het dan met die ‘vreemde’ hormonen in koemelk? Dit heeft schijnbaar geen invloed op de mens, omdat de hoeveelheid hormonen in koemelk dusdanig klein is dat je door een glas melk niet beïnvloed wordt. Het menselijk lichaam bevat namelijk veel meer hormonen, dus het heeft geen effect op onze hormoonhuishouding.

Intolerant

Ongeveer 70 procent van de wereldbevolking is lactose-intolerent. Dit zijn met name mensen van Aziatische afkomst, maar ook veel Europeanen kunnen niet goed tegen lactose. Dit uit zich in darmkrampen, diarree en winderigheid. Dit komt omdat mensen die lactose-intolerant zijn niet genoeg lactase aannemen, waardoor de lactose niet afbreekt. Een intolerantie kan zich ook uiten in een slechte huid met acne, jeuk en roodheid als gevolg. Mensen die lactose-intolerant zijn kunnen het daarom beter niet nuttigen. Mensen die niet intolerant zijn, krijgen geen puisten van zuivel.

Ben je op zoek naar een alternatief voor koemelk en wil je weten wat daar de voor- en nadelen van zijn? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2