Maïzena is niet alleen handig voor sausjes, maar ook onmisbaar in het huishouden

Ergens in je keuken prijkt vast een geel doosje maïzena. Het maïsmeel is ontzettend handig om lekkere sausjes te maken of de juiste structuur te krijgen bij je ovenschotel. Maar wist je dat maïzena ook in het huishouden heel goed van pas kan komen? Wij zetten een paar trucjes op een rij.

1. Vetvlekken verwijderen

Zitten er vetspetters op de keukenmuur of heb je ergens anders vet gemorst? Doe een kleine hoeveelheid maïzena op een poetsdoek en wrijf de vlek daar voorzichtig mee in. Het vet zou nu eerder los moeten laten. Op vlakke oppervlakken kun je de maïzena ook 10 – 15 minuten laten inwerken.

2. ‘Bad’ voor je huisdier

Soms begint de vacht van je huisdier wat te stinken, maar is een bad klaarmaken voor je trouwe viervoeter net wat te veel werk. Doe wat maïzena op een borstel en borstel daarmee de vacht van je huisdier. Het goedje werkt als een soort droogshampoo en neemt vieze luchtjes op.

3. Opfrisser voor het tapijt

Kan je vloerkleed of tapijt wel een opfrisbeurt gebruiken? Strooi er dan maïzena overheen. Laat het 30 minuten liggen en zuig dan op met de stofzuiger. Vieze geurtjes verdwijnen zo uit je tapijt.

4. Schone knuffels

Knuffels kunnen onmisbaar zijn voor je kindje, dus een rondje in de wasmachine zit er niet altijd in. Gelukkig kun je knuffelberen met wat maïzena heel snel opfrissen. Wrijf een klein beetje maïzena over de knuffel, laat 5 minuten inwerken en neem dan af met een vochtige doek.

5. Strijken

Natuurlijk zetmeel zoals maïzena kan helpen om je kleding nog meer kreukvrij te strijken. Meng 2 eetlepels maïzena met 475 milliliter water in een sprayflacon. Spray het mengsel op het te strijken kledingstuk, laat 1 minuten inwerken en strijk dan zoals gewoonlijk.

6. Zilver poetsen

Een maïzenabadje doet ook wonderen voor je zilver. Meng maïzena en water en wrijft het mengsel met een doek over je zilverwaar. Spoel vervolgens af met water en het zilver blinkt weer als nooit tevoren.

7. Knopen en klitten losmaken

Maïzena kan je grip versterken. Zit er een knoop in een schoenveter, touwtje of sieraad dat je er maar niet uitkrijgt? Strooi er een beetje maïzena overheen om de knoop makkelijker los te kunnen peuteren. Ook voor klitten in het haar (of dat van je huisdier) kan een beetje maïzena helpen.

8. Huidirritatie en blaren

Tot slot is maïzena een goed middel tegen huidirritatie en ter voorkoming van blaren. Meng wat water en maïzena tot een papje en breng dit aan op een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld na een insectenbeet. Heb je snel last van blaren? Breng dan eens wat maïzena aan rondom je enkels om wrijving te voorkomen. Let op: gebruik geen maïzena op bestaande blaren of open wondjes. Dit kan namelijk juist leiden tot infecties.

Lees ook: Dit is waarom je altijd baking soda in de prullenbak zou moeten doen!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Healthline | Beeld: Kookfans